Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2010

Comisia Europeană şi Guvernul Republicii Moldova lansează dialogul privind Politica Regională

Comisia Europeană şi Guvernul Republicii Moldova lansează dialogul privind Politica Regională

Comisarul pentru Politică Regională, Johannes Hahn, va efectua joi, 15 iulie, o vizită oficială în Republica Moldova. La Chişinău, oficialul se va întâlni cu Prim-ministrul Vladimir Filat şi cu mai mulţi membri ai Guvernului. Vizita, efectuată în cadrul "Parteneriatului Estic", lansat în 2009, are scopul de a demara un nou dialog politic privind politica regională între Republica Moldova şi Uniunea Europeană. UE are o experienţă îndelungată în acest domeniu şi a dezvoltat o abordare care s-a dovedit a fi de succes şi ar putea contribui la sprijinirea dezvoltării economice a Republicii Moldova.

Înaintea vizitei sale, Comisarul Hahn a declarat: "Politica regională a fost unul dintre punctele cheie pentru stabilitatea şi prosperitatea Uniunii Europene. Dialogul privind politica regională pe care dorim să-l iniţiem cu Republica Moldova va permite ţării să acceseze experienţa Uniunii Europene în probleme cum ar fi instabilităţi regionale, cooperarea transfrontalieră, planificarea strategică, guvernarea pe mai multe nivele şi participarea societăţii civile".

Comisarul Hahn va purta discuţii cu Prim-ministrul Vladimir Filat, Ministrul Afacerilor Externe, Iurie Leancă şi Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, Marcel Răducan. În plus, Comisarul se va întâlni cu primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi cu Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu.  Comisarul, de asemenea, va întreprinde o vizită în Anenii Noi, unde se va întâlni cu reprezentanţii unui proiect de colectare şi gestionare a deşeurilor, proiect ce reprezintă un exemplu de cooperare transfrontalieră între UE şi Moldova.

Dialogul lansat în cadrul vizitei va oferi Republicii Moldova oportunităţi de a afla mai mult despre modul în care UE acordă suport regiunilor în vederea promovării dezvoltării economice. La început vor fi organizate cursuri de instruire pentru funcţionarii de stat, vizite de documentare a experţilor şi studii comune.

Politica regională a Europei are ca obiectiv sporirea competitivităţii tuturor regiunilor sale. La sfârşitul precedentului program (2000-2006), la capitolul indicatori ai rezultatelor politicii promovate, statele membre au raportat despre crearea a 710 000 locuri de muncă în cele mai puţin dezvoltate regiuni ale UE şi 730 000 de locuri de muncă în regiuni mai dezvoltate.

Comisarul, de asemenea, va discuta implicarea Republicii Moldova în viitorul proiect "Strategia UE pentru Regiunea Dunării" , care urmează să fie prezentat de către Comisia Europeană la sfârşitul anului 2010. Republica Moldova, ca şi stat ne-membru al UE, este consultată şi poate sugera acţiuni şi proiecte. Regiunea Dunării include 14 ţări (dintre care 8 sunt state-membre ale UE) care se trag din Germania de Vest până la Ucraina de Est. Având în vedere caracterul reciproc al multor provocări cu care se confruntă regiunea dată, cooperarea în cadrul „macro-regional" este destinată să producă o coordonare mai efectivă. Această abordare - o metodă nouă de lucru în UE - presupune nu doar elaborarea şi stabilirea legilor sau instituţiilor noi, dar mai curând consolidează relaţiile dintre diferiţi parteneri şi politici.

Republica Moldova este parte Parteneriatului Estic, ce uneşte ţările din Europa de Est şi Caucazul de Sud, state-membre şi instituţii ale UE, cu scopul de a promova securitatea, stabilitatea şi prosperitatea. Parteneriatul Estic acordă sprijin suplimentar pentru reforme şi modernizare.

La 1 iunie 2010, Comisia a adoptat „Programul Anual de Acţiuni pentru anul 2010" pentru Republica Moldova, în valoare de 66 milioane de Euro.

În ultimii ani, ţările din afara UE au dat dovadă de o cerere sporită faţă de cunoştinţele ce ţin de modelul european de integrare regională. UE a semnat acorduri bilaterale cu China, Federaţia Rusă, Brazilia şi Ucraina pentru a consolida cooperarea în domeniul politicii regionale, anunţă un comunicat al Delegatiei Uniunii Europene in Moldova, anunţă un comunicat al Delegatiei Uniunii Europene in Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus