Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.07.2010

ANRE nu va modifica tarifele la gazele naturale

ANRE nu va modifica tarifele la gazele naturale

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunţă că nu va modifica tarifele în vigoare la gazele naturale livrate consumatorilor finali în legătură cu majorarea, în trimestrul trei al anului curent, a preţului de achiziţie a gazelor procurate de la SAD „Gazprom" din Federaţia Rusă.

Mariana Botezatu, director al ANRE, a relatat că Agenţia a primit de la SA „Moldovagaz" confirmarea noului preţ de import al gazelor naturale, stabilit de SAD „Gazprom" pentru trimestrul trei al anului 2010, în mărime de 260,67 USD pentru 1000 m3 , cu 3,1% mai mare decât cel înregistrat (preliminar) în trimestrul doi. Dna Botezatu a motivat decizia Agenţiei de a nu actualiza tarifele prin faptul că, potrivit calculelor ANRE, cheltuielile suplimentare suportate de SA „Moldovagaz" de la procurarea gazelor cu un preţ mai ridicat nu vor depăşi, în trimestrul trei, limita de devieri financiare de 5 la sută, nivel prevăzut de metodologia tarifară drept condiţie pentru menţinerea intactă a tarifelor.

Mariana Botezatu a mai spus că ANRE a prognozat majorarea preţului de achiziţie a gazelor naturale în semestrul doi al anului curent şi a inclus în tarifele în vigoare un preţ mediu de procurare, pentru perioada aprilie - decembrie 2010, de 262,95 USD pentru 1000 m3 . Reieşind din preţul de procurare al gazelor naturale confirmat de SAD „Gazprom" pentru trimestrul trei, preţul mediu de procurare prognozat pentru perioada nominalizată va constitui 264,42 USD/ 1000 m3, cu doar 0,6 % mai mare decât cel prognozat la aprobarea tarifelor în vigoare.

Potrivit contractului semnat în 2006 de SA „Moldovagaz"şi SAD „Gazprom", preţul de procurare al gazelor naturale, în trimestrul trei al anului curent, a fost calculat reieşind din preţul mediu de comercializare a gazelor livrate de „Gazprom" în ţările europene, înregistrat la 1 ianuarie 2010, ajustat la coeficientul de reducere pentru R. Moldova egal cu 0,9, precum şi din cotaţiile preţurilor PLATT'S la gazoil şi păcură din ultimele nouă luni.

Ultima actualizare a tarifelor la gazele naturale livrate consumatorilor finali a fost efectuată de către ANRE, la solicitarea SA „Moldovagaz", pe 14 mai 2010. Conform estimărilor ANRE, în cazul în care rata de schimb a valutei naţionale şi cotaţiile PLATT'S la produsele petroliere nu vor suferi modificări esenţiale şi vor evolua conform prognozei efectuate de specialiştii Agenţiei, tarifele actuale la gazele naturale vor rămâne neschimbate până la finele anului 2010, informează un comunicat al Serviciul de presă al ANRE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus