Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2010

Serviciul sanitar rus îl pune pe Ghimpu sub acuzare

Liderul partidului "Moldova Unită", deputatul Anatolie Ţurcan, a declarat că formaţiunea sa politică va iniţia procedura de impeachment împotriva preşedintelui Mihai Ghimpu, pe care îl acuză că a încălcat legea instituind data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice, decretul răsfrângându-se negativ asupra relaţiilor externe ale ţării, scrie cotidianul rusesc Nezavisimaia Gazeta.

Politicianul moldovean avea în vedere relaţiile Chişinăului cu Moscova, notează publicaţia rusă. Serviciul sanitar rus a reacţionat la decretul lui Ghimpu, stopând mai multe loturi de vin moldovenesc, întrucât nu ar fi corespuns standardelor de calitate. Luni, Curtea Constituţională a Republicii Moldova a declarat neconstituţional decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu prin care instituia data de 28 iunie zi a ocupaţiei sovietice.

Nezavisimaia Gazeta scrie că preşedintele riscă demisia. Procedura de impeachment este aplicabilă preşedintelui ales, iar Mihai Ghimpu a fost practic desemnat în această funcţie: deputaţii "Alianţei pentru Integrare Europeană" l-au votat preşedinte interimar. Potrivit legii în vigoare, pentru a se considera ales, şeful statului trebuie să întrunească trei cincimi din voturile deputaţilor. Dar niciun candidat nu a putut acumula numărul necesar de sufragii, de aceea în toamnă vor avea loc alegeri parlamentare anticipate, precum şi alegeri prezidenţiale. Scrutinul va fi precedat de un referendum în cadrul căruia cetăţenii vor decide dacă doresc sau nu modificarea Constituţiei şi alegerea preşedintelui de către popor şi nu de parlament, cum prevede actuala lege fundamentală.

Potrivit sondajelor, 70% din populaţie doreşte să-i revină dreptul de a-l alege pe şeful statului. Până atunci ar trebui să rămână preşedinte Mihai Ghimpu, însă istoria cu decretul de rău augur, privind ziua ocupaţiei sovietice, şi catalogarea forţelor militare ruse din Transnistria ca fiind de ocupaţie ar putea să-i scurteze mandatul, ameninţă cotidianul. AGERPRES

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus