Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2010

Euro falşi din Italia pentru Moldova

Din circa 25 milioane de euro falşi, puşi în circulaţie pe teritoriul Europei, 20 000 de euro au fost depistaţi, de poliţie, în Moldova.

Un cetăţean al României, în comun cu doi cetăţeni ai Moldovei, au fost reţinuţi de poliţie, fiind suspectaţi de punerea în circulaţie, în ţara noastră, a 3000 de euro falşi. Potrivit cercetărilor poliţieneşti, aceştia au activat timp de 3 luni. Banii, au fost depistaţi în unele filiale ale băncilor din municipiul Chişinău şi în zonele de sud şi nord a ţării.

Ca rezultat al unei informaţii operative, ofiţerii Direcţiei de investigare a fraudelor a Ministerului Afacerilor Interne au iniţiat, în luna aprilie a anului curent, un şir de acţiuni operative menite să identifice şi să reţină membrii grupului internaţional, specializat în confecţionarea şi punerea în circulaţie a valutei străine false "EURO" în proporţii deosebit de mari.

Ca rezultat, oamenii legii au reţinut, în momentul punerii în circulaţie a sumei de 20 000 de euro contrafăcuţi, liderul grupului criminal, o femeie în vârstă de 36 de ani, cetăţeancă a României şi 2 complici, originari din Moldova.

Pe parcursul documentării, forţele de ordine au interpelat banca de date centralizate a biroului "EUROPOL", cărora le-au remis seriile şi numerele bancnotelor pe care suspecţii au încercat să le pună în circulaţie, solicitând, informaţii despre faptul, dacă astfel de bancnote cu serii, numere şi semne de falsificare, au mai fost depistate în Europa.

Ca rezultat, s-a stabilit că astfel de bancnote contrafăcute, cu valoarea nominală de 50 EURO, au fost puse în circulaţie şi în anul 2002, iar după numărul plăcii de tipar şi serie, banii au fost fabricaţi în Italia.

Până la data de 1 martie 2007, în Europa au fost descoperite şi retrase din circuitul monetar european, un număr de 302 449 bancnote de acest tip de contrafacere, în valoare totală de peste 15 milioane de euro.

Pentru prima dată acest gen de bancnote au fost depistate în Germania, la data de 27 mai 2003.
Bancnotele cu valoarea nominală de 100 de euro, au fost depistate pentru prima dată la 19 octombrie 2005 în Italia, până la data de 1 martie 2007 fiind retrase din circuitul monetar european, un număr de 106 825 bancnote de acest tip de contrafacere, în valoare de peste 10 milioane de euro.

Ca rezumat a informaţiei respective, forţele de ordine din Moldova au constatat, că pe parcursul perioadei 2003-2010, în diferite ţări ale UE, au fost puse în circuit bancnote cu serie, număr şi semne de falsificare de acelaşi gen în sumă de circa 25 de milioane de euro.
În continuare poliţia din Moldova, în colaborare cu colegii din România vor desfăşura acţiuni de specialitate menite să stabilească toate circumstanţele acestui caz, precum şi să identifice şi să reţină toţi membrii acestui grup, informează un comunicat al MAI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus