Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
13.07.2010

Captura record de ţigări de contrabanda

În contextul măsurilor de intensificare a eforturilor de anihilare a schemelor de contrabanda cu ţigări, promovate de Guvern, Serviciul Vamal în conlucrare cu alte organe de drept si-au intensificat capacităţile sale operative şi analitice în vederea contracarării şi depistării acestor scheme de contrabandă. În acest sens s-a pus accent pe colaborarea strînsă între Serviciul Vamal, SIS, MAI şi CCCEC, precum şi cu mediul de afaceri din domeniul producerii produselor din tutungerie, declarîns în acest sens „război" structurilor criminale ce organizează şi realizează fapte de contrabandă.

Ca rezultat, în urma organizării măsurilor de către Serviciul Vamal cu aportul SIS şi MAI, care derulează permanent în 2010, Serviciul Vamal la data de 13.07.2010 (ora 03.00) în postul vamal Giurgiuleşti-Galaţi a biroului vamal Cahul pe sensul „ieşire" din Republica Moldova a stopat autocamionul de marca „MAN" cu n/î din Bulgaria, avînd ataşată semiremorca, aparţinînd firmei transportatoare din Bulgaria. La volanul acestuia se afla cetăţeanul R.Moldova, care conform actelor prezentate (inclusiv Carnet TIR), se deplasa în regim de tranzit din Ucraina spre Bulgaria, transportînd conform documentelor de insoţire marfă - 550 palete de lemn în valoare de 19784 UAH (grivne) de la expeditorul din Ucraina (or. Белгород-Днестровский), în adresa destinatarului - o companie din Bulgaria din or.Ruse.

În cadrul măsurilor întreprinse de Serviciul Vamal cu subdiviziunile specializate ale SIS şi MAI, precum şi a aplicării de către colaboratorii vamali a indicatorilor de analiză a riscurilor şi utilizarea mijloacelor de control special - scanerului mobil, s-a stabilit că semiremorca pe toată lungimea ei are o densitate diferită şi sunt vizibile semne caracteristice pentru ţigări.

În urma suspiciunilor apărute, colaboratorii vamali au plasat mijlocul de transport în angarul postului vamal Giurgiuleşti-Galaţi pentru a fi supus unui control fizic minuţios.

În rezultatul controlului vamal detaliat al mijlocului de transport, au fost depistate, nedeclarate şi tăinuite de controlul vamal, un lot de ţigări în asortiment: REGAL, SUPER KINGS şi MAY FAIR, în cantitate de aproximativ 650.000 pachete, fără timbre de acciz. Estimarile prealabile a lotului de ţigări de contrabandă indică suma 4 mln. dolari SUA pe piaţa europeană.

Totodată, acest mijloc de transport a avut intenţia de a evita scanarea, însă a fost redirecţionat din nou de a fi scanat, fapt ce nu exclude implicarea unor colaboratori vamali în special din tura de serviciu în care a fost depistată susmenţionata captură de ţigări. În acest sens, actualmente 4 colaboratori vamali (inclusiv colaboratorul de la scanerul mobil) sunt audiaţi în vederea stabilirii circumstanţelor de implicare a acestora şi respectiv, în vederea, iniţierii reţinerii ulterioare a celor identificaţi în acest aspect pe un termen de 72 ore în temeiul art.166 Cod Penal.

Totodată, în dimineaţa zilei de 13.07.10, de căpture MAI a fost reţinut un alt camion cu ţigări pe traseul Chişinău-Leuşeni, care a fost vămuit la export de către biroul vamal Chişinău cu marfă, conform documentelor de însoţire, amestecuri uscate de gips (20 tone) în adresa unei companii din Bulgaria. Şi în acest caz Serviciul Vamal a iniţiat o anchetă de serviciu şi actualmente audiază 4 colaboratori vamali în vederea aprecierii acţiunilor acestora la faptul tentativei de contrabandă.

Dacă observaţi aceste capturi de ţigări fac parte dintr-o reţea criminală transfrontalieră bine organizată, care îşi are rădăcini din anii precedenţi de guvernare şi care cu siguranţă va fi contracarată prin acţiunile comune ale organelor de drept.

Au fost ridicate mostre ţigărilor în vederea dispunerii expertizei specializate în scopul determinării contrafacerii acestora. Totodată au fost interpelate autorităţile vamale din Ucraina şi Bulgaria pentru stabilirea tuturor circumstanţelor pe acest caz.

De către organul vamal se întreprind acţiuni procesual penale în vederea intentării dosarului penal pe acest caz. Acest caz se califică ca contrabandă în proporţii deosebit de mari, conform art. 248 Cod Penal, persoanele implicate riscînd o pedeapsă cu închisoare de pînă la 10 ani.

Menţionăm, că contrabanda cu asemenea proporţii este pentru prima dată în istoria depistărilor realizate de Serviciului Vamal, informeaza un comunicat al Serviciului Vamal.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus