Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.07.2010

Bilanţul pe ultimele şase luni la ministerul de externe român, cuprinde o relaţie mult îmbunătăţită cu R.Moldova

Bilanţul pe ultimele şase luni la ministerul de externe român, cuprinde o relaţie mult îmbunătăţită cu R.Moldova

Ministrul Afacerilor Externe român, Teodor Baconschi, a prezentat ieri, 12 iulie 2010, în cadrul unei conferinţe de presă, un bilanţ de etapă la şase luni de la preluarea mandatului ministerial. Analiza şefului diplomaţiei române a avut ca punct de plecare cele trei priorităţi stabilite la începutul anului: afirmarea profilului României, ca stat membru UE, aprofundarea şi extinderea unor relaţii bilaterale privilegiate sub formula parteneriatelor strategice şi atingerea unor obiective de securitate, în sensul cuprinzător al termenului.

În ceea ce priveşte relaţia cu Republica Moldova, şeful diplomaţiei române a evidenţiat dinamismul şi aprofundarea dialogului bilateral, în urma instalării la Chişinău a Alianţei pentru Integrare Europeană. Inaugurarea celor două consulate generale ale României la Cahul şi Bălţi, perspectiva deschiderii Institutului Mihai Eminescu la Chişinău, alocarea a peste jumătate din fondurile destinate asistenţei pentru dezvoltare unor proiecte concrete dedicate Republicii Moldova, sunt doar câteva dintre acţiunile MAE care relevă semnificaţia acordată relaţiei bilaterale.

În acest context, şeful diplomaţiei române a subliniat şi sprijinul acordat de MAE pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova: „Continuăm să fim cel mai puternic avocat al Republicii Moldova în UE. În acest sens am organizat până acum două reuniuni ale Grupului Informal de Sprijin pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, pe care l-am lansat împreună cu Franţa. Prima întâlnire a avut loc la Bruxelles în 25 februarie, cea de-a doua la 14 iunie, la Luxemburg, cu o foarte bună participare. Sperăm să organizăm la Chişinău o a treia astfel de reuniune pe 30 septembrie", anunţă un comunicat al MAE român.

Teodor Baconschi a anunţat că la Bucureşti va fi aşteptat în toamnă ministrul de externe al Ucrainei, ţară cu care România are încă o listă de probleme nerezolvate: situaţia minorităţii române şi canalul Bîstroe.

Teodor Baconschi a anunţat că de curând a primit confirmarea că şi minstrul rus de externe, Serghei Lavrov, va veni la Bucureşti în câteva luni.

Tot în toamnă este programată vizita cancelarului german Angela Merkel. Teodor Baconschi a anunţat că România vrea să propună un parteneriat strategic cu Germania.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus