Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-12/tzigari-de-contrabanda-in-valorare-de-400-de-mii-de-dolari-16689.html
Data: Jul 12, 2010 (10:05)

Ţigări de contrabandă în valorare de 400 de mii de dolari

În urma unei percheziţii realizate de Vameşii Biroului vamal Ungheni într-un tren mărfar au fost descoperite 100 de mii de pachete de ţigări, valorarea de piaţă europeană a acestor ţigări este de 400 de mii de dolari.

Ţigarile de contrabandă erau transportate într-un vagon marfar şi dosite printre produsele agricole exportate de o firmă din Chişinău în adresa unui beneficiar din Bulgaria.

În urma analizei de risc a tranzacţiei de export, nefiind vizibil avantajul economic din cauza preţurilor evident identice la produsul agricol "floarea soarelui" în Moldova şi Bulgaria, colaboratorii vamali au decis controlul în detaliu a încărcăturii firmei din Chişinău, aflate la a doua asemenea operaţie de export în acest an. La postul vamal Ungheni-Cristeşti controlul vamal al vagonului  marfar în care erau transportate 30 000 kg de seminţe de floarea soarelui, ambalate în 1000 saci, a scos în vileag ascunse aproape în fiecare sac cartuşe cu ţigări de diferite mărci comerciale, "Marlboro", "Parliament", "OK" "Eva Slims" "Karelia", "Luscy Stryke" şi "Chesterfield", toate cu timbru de acciz al Republicii Moldova. Sacii cu marfa de contrabandă erau nemarcaţi şi ascunşi sub alţi saci  cu seminţe de floarea soarelui mult mai calitativă decît cea cu pachetele de ţigări, sacii fără "conţinut" avînd o dungă albastră transversală. Accesul în vagonul de marfă prin uşa din dreapta, anume din acea parte de acces a vameşilor în vagonul pentru verificare era blocat de nişte saci "căzuţi întîmplător", putînd fi pipăită doar o parte mică din încărcătură, anume din sacii cu dunga albastră. A fost nevoie de un efort fizic suplimentar pentru a deschide uşa vagonului pentru a efectua controlul.

Cantitatea totală de circa 100 mii pachete de ţigări cu o valoare pe piaţa Republicii Moldova de circa un million lei, a fost extrasă din sacii cu floarea soarelui şi depozitată la Biroul vamal Ungneni, vagonul sigilat din nou şi tras pe linia moartă de cale ferată. Estimarile prealabile a lotului de ţigări de contrabandă indică suma de un mln lei pe piaţa moldovenească.

În ultimul timp tot mai multe pachete cu ţigări sunt descoperite în garniturile de tren, care pleacă din Republica Moldova peste hotare, din aceste considerente pentru a stopa contrabanda şi pe această cale, informează un comunicat al Serviciul Vamal.