Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-09/iurie-leanca-vinurile-moldoveneshti-se-pot-reorienta-catre-alte-pietze-inclusiv-cea-chineza-16683.html
Data: Jul 9, 2010 (23:05)

Iurie Leancă: Vinurile moldoveneşti se pot reorienta către alte pieţe, inclusiv cea chineză

O delegaţie condusă de ministrul agriculturii pleacă luni la Moscova pentru a încerca să rezolve diferendul apărut în legătură cu exportul vinurilor moldoveneşti, însă şi alte pieţe, inclusiv cea chineză, devin atractive pentru Chişinău, a declarat pentru NewsIn ministrul de externe Iurie Leancă.

"Noi mizăm pe menţinerea pieţelor existente, dar şi pe identificarea şi valorificarea unora noi", a declarat vineri Iurie Leancă într-un interviu acordat agenţiei NewsIn, menţionând în context că piaţa chineză nu poate fi ignorată. Premierul Vlad Filat are în pregătire, de altfel, o vizită la Beijing, în septembrie, a spus ministrul.

Leancă a menţionat, în context, că România este o piaţă foarte importantă pentru produsele agricole moldoveneşti. În plus, vinurile moldoveneşti încep să fie tot mai apreciate şi pe piaţa poloneză.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău este însă "destul de încrezător" că R. Moldova va reuşi să depăşească noul diferend cu Moscova legat de vinuri. "Luni, urmare a dispoziţiei premierului, o delegaţie în frunte cu ministrul agriculturii se va deplasa la Moscova, vor avea întâlniri cu factorii de decizie de la Moscova, care sper că ne vor permite să eliminăm foarte repede problemele care au apărut, neînţelegeri, pentru că noi suntem convinşi că sunt neînţelegeri. Am vorbit şi eu, şi colegii mei cu specialişti, cu experţi, şi considerăm că sunt nişte neînţelegeri, astfel încât sper să le depăşim şi să reluam exportul vinurilor moldoveneşti", a declarat ministrul de externe al R. Moldova, Iurie Leancă, în interviul pentru NewsIn.

El a spus că a avut o întâlnire cu ambasadorul rus la Chişinău, cu care a discutat despre blocarea transporturilor de vin moldovenesc pe piaţa rusă. "Am fost bucuros să constat că reacţia Moscovei a fost una foarte promptă" în ceea ce priveşte disponibilitatea de a rezolva această problemă, a completat ministrul.

În ultimul timp, Rusia a respins în mod repetat transporturile de vin din Republica Moldova, sub pretextul că sunt necorespunzătoare calitativ. Vinurile moldoveneşti nu ar trebui consumate, ci folosite la vopsit gardurile, a declarat marţi, într-un interviu pentru postul de radio Ecoul Moscovei, şeful serviciilor sanitare ruse citat de RIA Novosti. "Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Onişcenko. "Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă parte", a adăugat el, precizând că au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.

Presa rusă a comentat însă că înăsprirea controalelor ruse asupra vinurilor moldoveneşti reprezintă un avertisment la adresa coaliţiei de guvernare de la Chişinău, prooccidentală. Blocarea vinurilor a intervenit cu precădere după ce preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, considerat de mediile ruse proromân şi un apropiat al preşedintelui Traian Băsescu, a emis un decret ce a provocat iritare la Moscova, declarând 28 iunie Zi a ocupaţiei sovietice.

În interviul acordat NewsIn, ministrul Iurie Leancă, membru al PLDM, partidul premierului Vlad Filat, a criticat voalat decretul preşedintelui liberal Mihai Ghimpu, sugerând că "nu prin astfel de instrumente urmează să abordăm istoria", ci trebuie ţinut cont de interesul naţional.

Întrebat dacă se îndreaptă Chişinăul spre un nou blocaj în relaţiile bilaterale şi comerciale cu Rusia, Leancă a subliniat că mesajul guvernului de la Chişinău a fost, în această perioadă, că doreşte "o relaţie pragmatică, o relaţie de neantagonizare a partenerilor importanţi, Rusia rămânând un partener important politic, economic, comercial. Bineînţeles că nu în detrimentul istoriei şi adevărului, dar nu prin astfel de instrumente urmează să abordăm istoria şi urmează să abordăm perspectivele sau situaţia reală", a punctat ministrul moldovean. "Noi trebuie să pornim de la interesul naţional, după cum spuneam, interesul naţional constă în această relaţie pragmatică, bazată pe interes reciproc, bazată pe promovarea relaţiilor comerciale, economice, care corespund necesităţilor noastre", a adăugat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Rusia, care anterior importa 80% din vinul produs în Republica Moldova, a impus un embargo asupra acestui produs în martie 2006. Interdicţia de import a dat o lovitură grea fostei republici sovietice, mulţi producători de vinuri ajungând în pragul falimentului. Potrivit Moscovei, această măsură a fost luată după ce testele au arătat prezenţa pesticidelor şi metalelor grele în vinurile moldoveneşti.

În 2007, Rusia a reluat importurile de vin, carne, fructe, tutun şi seminţe de floarea.soarelui din Republica Moldova, după o rezolvare a unora din "problemele de calitate", dar a impus standarde stricte. Exporturile au fost reluate integral abia în iulie 2009.

Anul trecut, pe piaţa din Rusia au pătruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldoveneşti. (Money.ro)