Trimite e-mail | Printeaza
Politic
08.07.2010

Referendum constituţional în Moldova pe 5 septembrie

Referendum constituţional în Moldova pe 5 septembrie

Parlamentul R.Moldova a declarat miercuri, prin vot, ca referendumul pentru modificarea articolului 78 din Constitutie - referitor la alegerea presedintelui - sa aiba loc in 5 septembrie. Populaţia va fi chemată să răspundă la întrebarea "Sînteţi pentru modificarea Constituţiei care să permită alegerea Preşedintelui Republicii Moldova de către popor".

Proiectul prevede că preşedintele va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat. La funcţia de preşedinte vor putea candida cetăţenii R. Moldova care au împlinit vîrsta de 40 de ani şi posedă limba de stat. Conform proiectului de lege, va fi declarat ales candidatul care a întrunit cel puţin jumătate din voturile alegătorilor care au participat la alegeri. În cazul în care nici unul dintre candidaţi nu va întruni această majoritate, se organizează al doilea tur de scrutin, între primii doi candidaţi. Este declarat ales candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi.

În prezent, conform Constituţiei preşedintele ţării este ales de parlament prin vot secret. Pentru a fi ales candidatul trebuie să acumuleze trei cincimi din voturile deputaţilor (61 din 101).

Proiectul a fost adoptat cu votul majorităţii din Alianţa pentru Integrare Europeană. La discuţii n-au participat comuniştii.

cuvinte-cheie: referendum

Comentarii (0)

 

Related news

Sus