Trimite e-mail | Printeaza
Social
08.07.2010

Consulatele din Bălţi şi Cahul vor fi inaugurate vineri, anunţă MAE român

Consulatele din Bălţi şi Cahul vor fi inaugurate vineri, anunţă MAE român

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va participa alături de Iurie Leancă, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, la ceremonia de la Bălţi. Simultan, Secretarul General al MAE, Robert Cazanciuc, va deschide misiunea de la Cahul împreună cu omologul său moldovean, Mihai Căpăţână.

"Cele două noi consulate reprezintă prima prezenţă în Republica Moldova a unui stat membru UE dincolo de Chişinău. Această reuşită majoră a fost posibilă datorită bunei colaborări cu autorităţile de la Chişinău.

Necesitatea deschiderii acestora a devenit tot mai evidentă, în special după intrarea în vigoare a Acordului privind micul trafic de frontieră încheiat cu Republica Moldova", a declarat ministrul Baconschi.

După inaugurarea Consulatului general de la Bălţi, şeful diplomaţiei române va avea la Chişinău o întrevedere bilaterală cu omologul său, Iurie Leancă.

La cele două evenimente de vineri şi-au anunţat prezenţa reprezentanţi ai autorităţilor locale precum şi membri ai corpului consular şi diplomatic român şi din Republica Moldova.

Oficiile consulare de la Cahul şi Bălţi vor oferi întreaga gamă de servicii consulare. Totodată, pentru a veni în ajutorul cetăţenilor români care au nevoie de asistenţă şi sprijin legal, dar şi cetăţenilor din Republica Moldova care solicită servicii consulare, odată cu deschiderea celor două consulate generale vor fi introduse facilităţi de plată a taxelor consulare prin sistemul bancar.

Activitatea celor două consulate se va desfăşura în spaţii amenajate la standarde Schengen, pentru asigurarea unor condiţii moderne de primire şi acomodare a solicitanţilor de viză.

Consulatul General al României la Bălţi va avea drept circumscripţie consulară oraşul Bălţi şi raioanele Rîbniţa, Briceni, Rîşcani, Glodeni, Sîngerei, Donduşeni, Soroca, Drochia, Teleneşti, Edineţ, Camenca, Făleşti, Ocniţa, Floreşti, Rezina, Şoldăneşti. Consulul general al misiunii României la Bălţi este Nicanor Dumitru Teculescu.

Consulatul General al României la Cahul va avea competenţă consulară în raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimişlia, Leova, Taraclia, Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia. Consulul general al misiunii României la Cahul este Genţiana Şerbu.

Decizia înfiinţării celor două oficii consulare vine ca urmare a creşterii constante, din ultima perioadă, a solicitărilor de servicii consulare pe lângă Ambasada României la Chişinău. Astfel, amplasarea geografică a celor două consulate generale completează zonele acoperite de secţia consulară de la Chişinău, asigurând astfel o prezenţă consulară echilibrată, cu avantaje pentru solicitanţii de servicii consulare, inclusiv prin scurtarea termenelor de soluţionare a cererilor. (Realitatea)

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus