Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
07.07.2010

Autorităţile au anunţat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Autorităţile au anunţat convocarea unei reuniuni de urgenţă a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Prim-ministru Vlad Filat a decis sa amine sedinta de guvern de astazi si sa convoace sedinta comisiei pentru situatii exceptionale. Potrivit informaţiei operative, digurile de protecţie ridicate în ultimele zile în lunca Prutului au cedat  şi au fost inundate peste 150 de gospodării.

Un contingent de militari ai Armatei Naţionale a fost detaşat în dimineaţa zilei de azi, 7 iulie, pentru evacuarea forţată a locuitorilor din satul Cotul-Morii şi Nemţeni. Militarii Armatei Naţionale au fost solicitaţi să evacueze populaţia sinistrată şi bunurile materiale care mai pot fi salvate de puhoiul de apă.

În operaţiunea de evacuare sînt antrenaţi 36 de militari ai Brigăzii „Ştefan cel Mare" din Chişinău. Superiorul contingentului militar, căpitanul Ilie Ciocoi, a relatat că militarii Armatei Naţionale au început misiunea de evacuare a oamenilor din Cotul-Morii începînd cu ora cinci dimineaţa. Cetăţenii afectaţi de calamitate, a specificat sursa citată, au fost transportaţi cu două maşini militare în localitatea Obileni, unde vor fi adăpostiţi de rude şi primărie pînă la retragerea apelor.  

Potrivit Ministerului Apărării, o misiune similară este în desfăşurare în satul Nemţeni, unde se estimează că au fost inundate circa 150 de gospodării. Militarii Armatei Naţionale îi evacuează în mod prioritar pe bătrînii şi copiii din localitate. Deşi, deocamdată, nu există date exacte despre numărul de oameni care urmează a fi evacuaţi, se estimează că în total vor fi retraşi din zonă circa 400 de persoane.

Totodată, un grup de militari ai Armatei Naţionale, evacuează în prezent populaţia din satul Macăreşti. Conform estimărilor în această localitate se află în calea apei circa 100 de gospodării.

În prezent, Armata Naţională a mobilizat în zonele de calamitate 65 de militari. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus