Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.07.2010

SUA acordă R. Moldova 10,1 mil. dolari SUA

SUA acordă R. Moldova 10,1 mil. dolari SUA

Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii au semnat astăzi Acordul pentru creştere economică în valoare de 10,1 mil. dolari SUA. Din partea Guvernului R.Moldova Acordul a fost semnat de către ministrul de Stat, Victor Bodiu, iar din partea Guvernului Statelor Unite ale Americii - de către Janina Jaruzelski, Director Misiunea USAID. Semnături de confirmare pe Acord au pus prim-ministrul Republicii Moldova Vlad Filat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Asif J. Chaudhry.

După ceremonia de semnare, Vlad Filat şi  Asif J. Chaudhry au făcut declaraţii de presă.

„Astăzi, am asistat cu toţii la un eveniment ce vine să confirme o dată în plus caracterul ascendent al relaţiilor bilaterale moldo-americane. Semnarea Acordului de asistenţă între Guvernul Statelor Unite ale Americii şi Guvernul Republicii Moldova pentru creşterea economică este un pas care se înscrie perfect în acţiunile ce au avut loc în ultimele luni în relaţiile noastre bilaterale şi care au vizat dinamizarea acestora", a spus Vlad Filat.

„Acordul semnat astăzi, în valoare de 10,1 mil. dolari SUA, vizează astfel de domenii importante pentru noi ca şi: competitivitatea sectorului privat, oportunităţile economice", a precizat Prim-ministrul.

Vlad Filat a spus că se prevede crearea unui mediu de afaceri favorabil prin creşterea capacităţii instituţionale ce încurajează dezvoltarea industriilor orientate spre export din sectorul privat. Un alt obiectiv este îmbunătăţirea capacităţii Guvernului Republicii Moldova de a colecta impozite şi taxe, de a reduce frauda şi a asigura creşterea veniturilor statului.

Acordul vizează creşterea productivităţii microîntreprinderilor, eforturile urmînd să fie axate pe ajutarea gospodăriilor cu venituri scăzute, în special în rîndul grupurilor vulnerabile, să se conecteze la oportunităţile economice create de creştere.

Premierul a amintit în context de vizita pe care am întreprins-o în SUA în ianuarie curent, dar şi de documentele importante semnate în ultimele două luni cu partea americană, printre care a menţionat: Programul „Compact" al Corporaţiei „Provocările Mileniului", Memorandumul de cooperare dintre Republica Moldova şi statul Carolina de Nord, Înţelegerea încheiată prin schimb de note între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind facilitarea regimului de vize, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie.

Asif J. Chaudhry a declarat că Guvernul SUA susţine agenda de reforme ambiţioase a Guvernului Republicii Moldova şi a menţionat că este pentru prima dată cînd vede un angajament atît de ferm în cea ce ţine de promovarea reformelor.

Ambasadorul a precizat că Acordul semnat astăzi este un prim pas şi a precizat că scopul documentului este de a susţine dezvoltarea economică în Republica Moldova.

„Sperăm că implementarea Acordului se va solda cu apariţia a noi locuri de muncă în Republica Moldova", a spus Asif J. Chaudhry.

Ambasadorul a precizat că suma prevăzută de Acord urmează a fi alocată în scopul susţinerii unei agriculturi de valoare înaltă, orientată spre export, dar şi pentru a contribui la crearea unui mediu favorabil afacerilor.

Asif J. Chaudhry a spus că SUA va ajusta asistenţa financiară la necesităţile Republicii Moldova pentru a obţine eficienţă maximă.

Ambasadorul SUA şi Prim-ministrul Republicii Moldova au menţionat că vor monitoriza personal implementarea Acordului pentru creştere economică, informează un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus