Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-05/natalia-gherman-a-participat-la-reuniunea-comunitatzii-democratzilor-16576.html
Data: Jul 5, 2010 (11:13)

Natalia Gherman a participat la reuniunea Comunităţii Democraţilor

În perioada 2-3 iulie curent, o delegaţie din R.Moldova, condusă de Natalia Gherman, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a R.Moldova, a participat la Conferinţa Ministerială de celebrare a aniversării a zecea a Comunităţii Democraţiilor, desfăşurată în oraşul Cracovia, Polonia. Evenimentul organizat de Radoslaw Sikorski, Ministrul Afacerilor Externe al Poloniei şi Secretariatul Permanent al Comunităţii Democraţiilor, a întrunit peste 70 de oficiali la nivel de miniştri şi peste 700 de invitaţi, printre care foşti şefi de state şi guverne, parlamentari, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, societăţii civile şi mass mediei.

În cadrul segmentului politic al evenimentului, Natalia Gherman a participat la discuţiile interactive cu privire la dezvoltarea sistemului democratic la nivel internaţional. Gherman a marcat rolul valorilor democraţiei ce stau la baza politicilor comune ale UE şi constituie un propulsor al reformelor democratice interne in RM în contextul perspectivei de aderare la comunitatea europeană.

Programul evenimentului a inclus sesiuni paralele ale Forului Tinerilor Diplomaţi din întreaga lume, care au examinat subiecte de actualitate, precum rolul femeilor şi liderilor tineri pentru perpetuarea valorilor democratice, pararea ameninţărilor în adresa democraţiei şi utilizarea noilor tehnologii în promovarea democraţiei.

În finalul conferinţei, participanţii au reafirmat în Declaraţia de la Varşovia angajamentele faţă de valorile democratice şi au adoptat un Plan de Acţiuni pentru consolidarea democraţiei la nivel global, un rol deosebit revenind societăţii civile.

Potrivit MAEIE, cu ocazia participării la aniversarea Comunităţii Democraţiilor, Natalia Gherman, a purtat discuţii bilaterale cu Miniştrii Afacerilor Externe ai Greciei, Lituaniei, Muntenegrului, Suediei, Thailandei şi Sub-secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei.

Comunitatea Democraţiilor este o iniţiativă lansată în anul 2000 de către fostul Ministru al Afacerilor Externe al Poloniei, dl Bronislaw Geremek, şi fostul Secretar de Stat al SUA, dna Madeleine Albright. Comunitatea reprezintă un for al statelor democratice care conlucrează pentru promovarea şi consolidarea instituţiilor şi guvernării democratice în întreaga lume.