Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-02/vlad-filat-a-avut-o-intrevedere-cu-delegatzia-grupului-stingii-unite-europene-din-cadrul-parlamentul-16553.html
Data: Jul 2, 2010 (15:27)

Vlad Filat a avut o întrevedere cu delegaţia Grupului Stîngii Unite Europene din cadrul Parlamentului European

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia Grupului Stîngii Unite Europene / Stînga Nordică Verde (GUE/NGL) din cadrul Parlamentului European Delegaţia este condusă de preşedintele Grupului, Lothar Bisky.

Discuţia s-a axat pe situaţia social-politică şi economică din R.Moldova şi măsurile ce se întreprind pentru depăşirea problemelor.

Prim-ministrul a menţionat faptul că, în următoarele cinci luni, R.Moldova va avea o perioadă fierbinte din punct de vedere politic, deoarece va fi desfăşurat referendumul constituţional şi se vor petrece alegerile parlamentare anticipate şi prezidenţiale.

Referindu-se la situaţia economică, Premierul a estimat că, în septembrie, 2009, cînd a fost instituit Guvernul, deficitul bugetar anual constituia 16 procente din PIB, dar datorită eforturilor depuse, acesta a fost adus pînă la 5,4 la sută din PIB.

„Am reuşit să stabilizăm situaţia, iar în primele trei luni ale anului curent am obţinut o creştere economică de 4,7 procente. Sîntem optimişti şi sperăm că, la început de toamnă, vom avea resurse suplimentare pentru ca să rezolvăm mai multe probleme de ordin social", a menţionat Premierul.

Prim-ministrul a spus că, Republica Moldova are în faţă o sarcină importantă - integrarea europeană. În acest context, Vlad Filat a subliniat că Moldova se află în proces intens de negocieri pentru semnarea Acordului de Asociere cu UE, proces început la 12 ianuarie 2010, iar la 15 iunie 2010 a fost lansat dialogul cu UE privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni.

Lothar Bisky a mulţumit Premierului pentru această întrevedere, precizînd că se află în Republica Moldova într-o vizită de documentare.

Oficialul european a spus că Grupul pe care-l conduce susţine întru totul aspiraţiile europene ale Republicii Moldova şi va acorda sprijinul necesar ţării noastre pe această cale.

Membrii delegaţiei s-au arătat interesaţi de situaţia din Republica Moldova, relaţiile ţării noastre cu statele membre ale UE şi statele vecine, dar şi de procesele electorale ce vor avea loc în ţara noastră în toamna anului curent, informează Serviciul de presă al Executivului.