Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.07.2010

ANRE a eliberat Centralei de la Cuciurgan o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

ANRE a eliberat Centralei de la Cuciurgan o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a eliberat ieri, 1 iulie , o nouă licenţă pentru producerea energiei electrice, pe un termen de şase luni, societăţii pe acţiuni de tip închis CERS Moldovenească („Молдавская ГРЭС") în legătură cu expirarea termenului de valabilitate a licenţei deţinute anterior.

Decizia ANRE a fost adoptată în temeiul Hotărârii de Guvern nr.815 din 2 august 2005 cu privire la regularizarea fluxurilor de mărfuri ce constituie obiectul activităţii de comerţ exterior a Transnistriei, hotărâre care permite agenţilor economici din această regiune, înregistraţi provizoriu în Registrul de Stat al R. Moldova de a obţine licenţe pentru genuri de activitate supuse licenţierii. La începutul anului curent Agenţia a mai eliberat Centralei de la Cuciurgan o licenţă similară, pe un termen de şase luni.

În primul semestru al anului, ANRE a mai acordat, la cererea agenţilor economici, 13 licenţe pentru genuri de activitate pe piaţa produselor petroliere. La 1 iulie 2010 numărul total al licenţelor eliberate de ANRE pentru desfăşurarea diferitor genuri de activitate pe piaţa energetică a R. Moldova era de 238. Acestea sunt deţinute de către 155 agenţi economici, unii dintre ei având licenţe pentru mai multe genuri de activitate.

În prezent, pe piaţa energiei electrice activează 18 agenţi economici care deţin 21 de licenţe, pe piaţa gazelor naturale - 27 de companii cu 54 de licenţe, iar pe piaţa produselor petroliere - 110 companii. Acesteia din urmă deţin împreună 163 de licenţe şi 858 copii autentificate de licenţă.

Conform legislaţiei în vigoare, ANRE eliberează licenţe pentru activitatea pe piaţa energiei electrice şi cea a gazelor naturale pe un termen de 25 ani şi licenţe pentru activitatea pe piaţa produselor petroliere pe un termen de cinci ani. Taxele pentru eliberarea licenţelor se varsă integral în bugetul statului, informează Serviciul de presă al ANRE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus