Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-07-01/vlad-filat-shi-ambasadorii-din-tzarile-uniunii-europene-acreditatzi-la-chishinau-au-vizitat-astazi-p-16538.html
Data: Jul 1, 2010 (18:37)

Vlad Filat şi ambasadorii din ţările Uniunii Europene acreditaţi la Chişinău au vizitat astăzi punctul de trecere a frontierei Leuşeni

Ambasadorii au efectuat o vizită  şi  la sediul central al Serviciului de Grăniceri al Republicii Moldova, unde la faţa locului au făcut cunoştinţă cu tehnologiile utilizate în depistarea fraudelor la frontieră,  succesele obţinute, dar şi problemele care există. Scopul acţiunii de astăzi a fost documentarea privind nivelul de pregătire a R.Moldova la capitolul securizarea frontierelor, un punct important în vederea obţinerii de către ţara noastră a regimului liberalizat de vize cu Uniunea Europeană.

Vizita la punctul de trecere la frontiera Leuşeni a demarat cu o prezentare a tehnologiilor de  verificare a actelor de identitate, inclusiv a paşapoartelor biometrice. Ulterior, Premierul şi Ambasadorii au făcut cunoştinţă cu modalităţile de verificare a transportului de pasageri. Vameşii au spus că persoanele care nu sînt mulţumite de activitatea lor şi doresc să facă o plîngere pot suna la linia de încredere, numerele de telefon fiind amplasate chiar în incinta postului vamal (tel. 27-92-10, 27-92-13). În context, Vlad FILAT a cerut ca acestea numere de telefon să fie făcute mai vizibile, astfel încît fiecare persoană care trece hotarul să le cunoască. Anual prim punctul vamal Leuşeni trec cca 1 mln. de persoane şi peste 350 mii de unităţi de transport. De la începutul acestui an, aici au fost depistate 147 de încălcări şi ridicate peste 30 mii de pachete cu ţigarete.

Vizitatorii au studiat modalitatea în care traversează frontiera persoanele ce posedă permis de mic trafic la frontiera moldo-română. De la începutul anului curent, prin acest punct vamal au trecut cca 400 de persoane. În total pe ţară au fost înregistrate peste 45 mii de treceri în baza acestui permis.

Vlad Filat s-a interesat şi de terminalul unde sînt verificate camioanele ce transportă mărfuri. Vameşii au informat premierul şi ambasadorii că acest terminal a fost construit cu suportul proiectului TACIS al Uniunii Europene şi că zilnic prin acest punct trec cca 350 de camioane. Vlad Filat  şi ambasadorii personal au dorit să vadă cum este scanat un camion cu mărfuri. Ei au urcat în utilajul special de scanare „Rapiscan", dotat cu raze roentgen, şi au asistat la procedura de verificare a unor camioane cu mărfuri.

Vlad Filat a spus că vizita de la Leuşeni va fi urmată de vizite la SA „Registru", dar şi la Ministerul Afacerilor Interne, informează un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.