Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.07.2010

Ministrul de Externe al Romaniei, Teodor Baconschi, a discutat online cu cititorii Hotnews.ro despre deschiderea consulatelor de la Balti si Cahul

Teodor Baconschi va inaugura in 9 iulie cele doua noi consulate din Republica Moldova, de la Cahul si Balti. Operationalizarea lor a avut loc la mai putin de 8 luni de la semnarea de catre presedintele Basescu a decretului de infiintare.

Seful diplomatiei a discutat online cu cititorii Hotnews.ro despre deschiderea celor doua consulate si despre toate problemele pe care le au cetatenii moldoveni la solicitarea vizei sau situatiile cu care se confrunta.

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro

  • Întrebarea nr. 1 ioana

    Domnule ministru, este oportuna deschiderea a doua consulate acum, in conditii de criza, cand Romania nu are bani suficienti nici pentru platirea salariilor si pensiilor? cati bani s-au cheltuit cu deschiderea lor? multumesc

    • Teodor Baconschi

      Reamintesc faptul ca cele doua nii consulate sunt primele consulate generale ale unui stat membru al UE din R. Moldova. Deschiderea lor era necesara si va imbunatati calitatea serviciilor consulare. Cele doua noi institutii vor ameliora si calitatea prestatiilor consulare din Chisinau, unde avem acum peste 1000 de servicii consulare/zi (preponderent cereri de viza, permise de mic trafic de frontiera, pasapoarte, cereri de redobandire a cetateniei romane si acete de stare civila). As nota aici si faptul ca personalul celor doua consulate generale provine din Centrala MAE, precum si prin redistribuire de la alte misiuni diplomatice. Cei 12 functionaari de la Cahul si cei 9 de la Balti au fost selectionati prin concurs intern, dar am solicitat si primit sprijinul MAI pentru a suplimenta schemele actuale cu 10 persoane.

      Investitia, acoperita 90% din asa-numita facilitate Schengen, deci din bani europeni, a angajat urmatoarele cheltuieli pentru constructie si reamenajari: imobil Cahul - 490.000 de euro, constructie si reamenajare 415.263 de euro. Imobil Balti 750.000 de euro, constructie si reamenajare 230.195 euro. Doar 10% din aceste sume au fost alocate de la bugetul de stat.

  • Întrebarea nr. 2 stan

    Cat timp ia, in general, deschiderea unui consulat? Am citit ieri ca Romania s-a garabit putin, din cauza situatiei politice de la Chisinau. Credeti ca pot reveni comunistii la putere si a existat temerea asta si apoi pierderea acceptului lor de a deschie consulate? de aici graba Romaniei?

    • Teodor Baconschi

      Procedura deschiderii unor oficii consulare este reglementata de acte normative interne si internationale care nu includ nicio specificatie de timp. Avem nevoie de consimtamantul statului de resedinta si de aprobarea acestuia pentru un anumit sediu, dar si pentru delimitarea circumscriptiei consulare respective. La acestea se adauga aspectele logistice, achizitionarea sau inchiriereqa de sediu, dotarea cu echipamente adecvate si pregatirea si trimiterea in misiune a personalului.

      Daca ne-am grabit am facut-o pentru a oferi intr-un timp cat mai scurt servicii consulare la standarde europene. Dorim ca fiecare cetatean moldovean sa stea cat mai putin la coada, sa fie servit cu eficienta si sa fie multumiti de calitatea serviciilor.

  • Întrebarea nr. 3 vadim

    cand scapam de datul spagii la consulat? daca nu dai spaga, la intermediar, nu te rezolva? functionarul de la consulat te tot trimite inapoi daca nu ai cele necesare, nu iti da explicatia asa pe inteles. asa mai bine te rezolvi cu spaga, dar cand scapam de ea?

    • Teodor Baconschi

      Toate operatiile legate de procesarea si eliberarea vizelor sunt gratuite. Totodata acordul dintre Romania si R. Moldova prevede ca permisele de mic trafic de frontiera sa fie emise tot in regim de graiuitate pana la aderarea tarii noastre la spatiul Schengen. Totusi, am folosit orice prilej pentru a semnala autoritatilor moldovene perpetuarea in exteriorul ambasadei a unei activitati de asa-zisa "consiliere si intermediere" din partea unor cetateni moldoveni care nu au nicio calitate oficiala si solicita bani pentru asemenea servicii.

      Evident, dezaprobam o asemenea practica si speram ca autoritatile competente din R. Moldova sa nu tolereze prezenta acestor interpusi.

  • Întrebarea nr. 4 laura

    e adevarat ca vizele vor fi pe bani de la anul? de ce si cam cat va costa o viza?

    • Teodor Baconschi

      Ca viitor stat membru al spatiului Schengen, Romania va aplica integral prevederile Regulamentului CE810/2009 privind instituirea unui cod comunitar de vize, care fixeaza procedurile si conditiile de eliberare a vizelor de tranzit sau de sedere pe teritoriul statelor membre, pe o perioda de maximum 3 luni, intr-un interval semestrial.

      Art. 16 din Codul Comunitar de Vize prevede perceperea unei taxe de vize de 60 de euro. in prezent legislatia romaneasca in materie de vize este, in cea mai mare parte, deja adaptata acestor cerinte, dar pentru cetatenii Republicii Moldova se va percepe o taxă de 35 de euro, conform Acordului privind facilitarea eliberării vizelor.

  • Întrebarea nr. 5 Paul

    Felicitari pentru deschiderea consulatelor. Nu se puteau deschide totusi mai repede, in 3-4 luni?

    Ca cetatean roman de simt rusinat de cate ori prieteni din R Moldova imi spun cat de umilitor si cat de greu se desfasoara procesul de acordare a vizelor.

    Avand in vedere istoria complexa a relatiilor dintre Romania si R. Moldova si imaginea foarte proasta pe care Romania a lasat-o acolo, ce face institutia pe care o conduceti pentru a imbunatati calitatea personalului din consulatele Romaniei de la Chisinau, Cahul si Balti?

    Nu am putea 'exporta' in R Moldova si altfel de oameni in afara de functionari scarbiti si cu aere de colonizatori?

    • Teodor Baconschi

      MAE a facut un efort considerabil pentru a deschide cele 2 consulate intr-un timp cat mai scurt. Fondarea unei noi institutii implica o mobilizare legostica de amploiare: achizitia de imobile, lucrari de constructie si amenajare, birotica, etc. Toate acestea au fost realizate la standarde Schengen.

      Am creat spatii de lucru cu publicul moderne si conditiile unui flux cat mai rapid.

      In ceea ce priveste calitatea personalului consular de la Cahul si Balti, asa cum spuneam, toate posturile au fost ocupate prin concurs, o parte din personal a fost trimis la Chisinau inca din luna aprilie pentru a se antrena si pentru a se familiariza cu specificul local. Fiecare functionar a absolvit un ciclu de pregatire profesionala foarte strict.

  • Întrebarea nr. 6 ionut

    am citit acum ceva vreme in presa ca MAE a cumparat pentru consulatul din Balti o casa a unui controversat om de afaceri local. de ce ati preferat varianta asta, nu mai exista o alta mai onorabila? exista vreun risc pentru partea romana privind aceasta achizitie? adica am putea fi acuzati, la o adica, ca dam bani unor mafioti locali moldoveni?

    • Teodor Baconschi

      Desemnarea a fost facuta printr-o procedura de achizitie publica pe baza de licitatie deschisa. In procesul de selectie a ofertei castigatoare am urmarit toate cerintele de calificare, inclusiv posibilitatea de a amenaja la standarde Schengen intreaga cladire (accesul cetateanului la consulat, ghiseele pentru depunerea cererilor de viza si prelucrarea lor, securitatea cladirii si a personalului, amplasarea sistemelor tehnice, etc).

      Etapele formale au fost parcurse in conformitate cu Conventia de la Viena privind relatiile consulare si nu exista nicio deficienta juridica de natura sa nu permita achitia imobilului.

      In plus, pretul negociat intre proprietar si comisia de evaluare a scazut de la 1.100.000 de euro la 750.000 de euro. Expertiza imobiliara efectuata de catre un expert independent recomandat de BRD a indicat valoarea de piata a imobilului la 763.300 de euro. Adica mai mult decat valoarea efectiv negociata cu proprietarul.

  • Întrebarea nr. 7 revelare

    chestia cu cei 500 de EUR.
    Cica bulgarii si nici ungurii nu cer. Ce este adevarat? ca nu cer, desi asa este regulamentul UE si atunci cum de tolerati un astfel de comportament?
    Daca UE nu impune, cum de permiteti sa se ceara cei 500 EUR si alte state sa nu ceara?

    • Teodor Baconschi

      Dispozitiile OUG194/2002 privind regimul strinilor din Romania, referitoare la dovada mijloacelor de subzistenta privitoare la obtinerea vizei concorda cu legislatia similara din statele UE fiind, sub anumite aspecte, chiar mai permisive. Cu toate acestea, Ormania a initiat un demers la Comisia Europeana pentru a indentifica posibilitatea legala a unei derogari in ceea ce priveste dovada unor mijloace de subzistenta in cazul cetatenilor din R. Moldova.

      Intrucat una dintre conditiile obligatorii de aderare a romaniei la spatiul Schengen tine de implementarea aquis-ului Schengen, s-a demarat procedura modificarii OUG194/2002 (inclusiv a prevederilor referitoare la dovada mijloacelor de subzistenta), in sensul respectarii Codului Comunitar de Vize adoptat prin Regulamentul CE810/2009.

  • Întrebarea nr. 8 bulbucan

    Nu este usor paradoxala deschiderea de noi unitati ale MAE in afara tarii in timp ce altele se inchid? (se vorbeste de cel putin zece ambasade care urmeaza a fi inchise - e adevarat?)

    • Teodor Baconschi

      Deschiderea celor 2 noi consulate a devenit necesara dupa intrarea in vigoare a Tratatului de mic trafic la frontiera cu R. Moldova, intrucat sectia consulara de la Chisinau n-ar fi putut procesa toate cererile. Aceasta dezvoltare institutionala are o ratiune politica evidenta in cazul relatiei bilaterale privilegiate dintre R. Moldova si Romania.

  • Întrebarea nr. 9 Liliana

    Stimate Domnule Ministru,

    Stiu ca tema discutiei dvs on-line este alta, dar avand in vedere ca este totusi o discutie libera, m-ar interesa ce politica de personal va adopa MAE in acest an (de criza) vizavi de misiunile din exterior.
    2. Cum credeti ca se poate face diplomatie si reprezentare cand oficiile Romaniei din exterior functioneaza in sistem de avarie?
    3. De ce alte ministere care au reprezentare externa (MAPn, MECMa) sunt mult mai deschise ca politica de personal iar MAE nu reuseste. Ex. Ministerul economiei si-a anuntat angajatii externi din luna februarie cu privire la formarile profesionale si efectuarea CO iar MAE nici pana in prezent nu a anuntat asa ceva, nu mai vorbim de programari.

    • Teodor Baconschi

      MAE se supune actelor normative adoptate in aceasta perioada si le va aplica in consecinta. Un exemplu priveste reducerea salariilor bugetarilor cu 25% pe care o vom aplica foarte rapid, in paralel evaluam posibilitatea de a restructura si numarul total de posturi din Centrala si serviciul exterior.

  • Întrebarea nr. 10 andreescu

    De ce nu se pot instala in salile de asteptare ale consulatelor Romaniei aparate care sa distribuie numere de ordine? Cred ca multi angajati ai consulatelor romanesti trebuie sa fie frustrati de a fi invinuiti pe nedrept de favoritisme/spagi/dezordine.

    • Teodor Baconschi

      Ideea dvs. este foarte buna si perfect realizabila. In 2010, 70 de oficii consulare din afara spatiului Schengen vor fi echipate cu sisteme de ticketing (in luna iulie acest echipament va fi operational si la Cahul si Balti).

      In ce priveste acuzatiile la adresa personalului consular, socotesc ca orice generalizare este, desigur, nedreapta si ca trebuie doar sa izolam exceptiile negative cu ambitia de a le scoate din sistem.

  • Întrebarea nr. 11 tobby

    Domnule ministru,
    Am vazut ca urmeaza a fi desemnati noi ambasadori ai Romaniei.
    As dori sa cunosc care au fost criteriile care au stat la baza desemnarii lor, asta desigur daca au existat ceva criterii. Asta fiindca reprezinta statul, adica si pe mine, conform definitiei agreeate. A doua intrebare, deoarece este o tema la zi, dumneavoastra cunoasteti performantele celor desemnati, sau asa i-ati preluat de la fostul ministru de externe? Este o cerinta ca un ambasador sa cunoasca limba tarii de resedinta sau nu? Sau depinde de la caz la caz?

    • Teodor Baconschi

      Toti ambasadorii propusi pentru a reprezenta Romania in diferite state sunt alesi pe criterii de competenta si experienta, printr-o atenta evaluare a propriului CV.

  • Întrebarea nr. 12 eugen

    Domnule ministru,
    Care este numarul basarabenilor care au obtinut cetatenie romaneasca pana acum si care sunt prognozele in acest sens ale MAE pentru perioada ce urmeaza?
    Multumesc

    • Teodor Baconschi

      Puteti gasi un raspuns precis la Ministerul Justitiei. MAE primeste solicitarile si le trimite apoi catre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie aflata in subordinea domnului ministru Catalin Predoiu.

  • Întrebarea nr. 13 Adrian

    Pentru prima data in 20 de ani, MAE incepe sa faca ceea ce ar trebui: sa sprijine interesele etnicilor romani de pretutindeni. Felicitari domnule Baconschi pentru atitudinea dvs in timpul vizitei in Valea Timocului.
    As avea 3 intrebari:
    1. Ce se va intampla in momentul in care toti cei 2 milioane de locuitori ai Moldovei vor avea cetatenie romana? Va fi ceva asemanator cu alegerea lui Cuza in ianuarie 1859? Ar fi frumos!
    2. In cazul in care RM intra in UE, exista posibilitatea legala pentru a se realiza unirea a 2 tari membre?

    • Teodor Baconschi

      II multumesc dlui Adrian pentru cuvintele sale de incurajare si ma bucur ca se afla printe suporterii perspective europene a R. Moldova.

  • Întrebarea nr. 14 V. Ciurilin

    Domnule ministru,

    Sunteti in cursul unui proces de epurare a personalului din minister. Aplicati principii sociale, economice, manageriale sau profesionale? Ce alternative le oferiti?

    • Teodor Baconschi

      Reducerile de personal vor fi efectuate pe baza unui act normativ si a unor criterii de evaluare profesionala care sa nu ignore situatia sociala si familiala a fiecareia dintre persoanele vizate.

  • Întrebarea nr. 15 Nicolae

    Domnule Ministru, unde se vor primi dosarele candidatilor pentru admiterea in institutiile de invatamant liceal, universitar din Romania in acest an, doar la Chisinau sau se vor primi si la consulatele din Balti si Cahul?

    A 2-a intrebare: Dovada detinerii a 500 de euro intr-un cont bancar e necesara sau nu pentru dosarul de viza in scop de vizita a parintilor la copiii aflati in Romania?

    • Teodor Baconschi

      Asemenea dosare vor putea fi primite la toate cele trei oficii consulare din R. Moldova.

      Intrebarii nr.2 am raspuns mai sus.

  • Întrebarea nr. 16 Andrei

    Domnule Ministru spuneti-mi va rog daca se vor primi actele pentru depunerea juramantului la aceste doua consulate(Cahul si Balti), fara a mai parcurge distanta spre Chisinau? Se va putea depune juramantul la aceste doua institutii?
    Va multumesc.

    • Teodor Baconschi

      Depunerea juramantului se va putea face la toate cele trei consulate.

  • Întrebarea nr. 17 UE

    1. Considerati ca ministerul roman de externe este unul european sau unul mai degraba bolsevizat?
    2. Care este situatia pensionabililor din minister? Cum se face ca unii dintre acestia sunt "uitati" pe la post in exterior si cate 1-2 ani peste mandatul normal, unii dintre ei pe functii de conducere? Ca sa nu mai vorbim de competente!
    Multumesc

    • Teodor Baconschi

      In perspectiva reducerilor de personal, vor fi luati in calcul toti pensionarii care lucreaza la MAE dupa ce au renuntat la pensie potrivit Legii 329/2009.

  • Sursa: HotNews.ro

    cuvinte-cheie: Ronania | consulate | Baconschi | Teodor

    Comentarii (0)

     

    Related news

    Sus