Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
01.07.2010

De astăzi paşapoarte biometrice pot fi obţinute şi la Comrat, Soroca, Cahul, Edineţ şi Briceni

Începând de astăzi, 1 iulie 2010, cetăţenii Republicii Moldova au posibilitatea să depună cereri pentru paşapoarte cu date biometrice în secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat, Soroca, Cahul, Edineţ şi Briceni. Până ieri acestea erau eliberate doar de oficiile "ÎS "CRIS" Registru" din Chişinău şi or. Bălţi.

Astfel, secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei Comrat şi Soroca vor primi şi cereri în regim de urgenţă de 24 ore, iar secţiile şi birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei Cahul, Edineţ şi Briceni doar cu executarea în termen de 30,15,10 şi 5 zile.

Ministrul tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor, Alexandru Oleinic, a declarat anterior că acest pas este determinat de cerinţele Uniunii Europene faţă de Moldova în vederea eliminării regimului de vize pentru cetăţenii ţării noastre în spaţiul Schengen. Din acest motiv Republica Moldova şi-a luat angajamentul de a trece la eliberarea în exclusivitate a paşapoartelor cu date biometrice începând cu 1 ianuarie 2011.

Paşaportul biometric este un act de identitate ce conţine un cip cu date biometrice ale posesorului, inclusiv amprentele digitale, fotografia digitală şi semnătura posesorului documentului. Acestea previn falsificarea documentului.

Potrivit MTIC, obţinerea paşaportului cu date biometrice nu este obligatorie pentru deţinătorii paşapoartelor non-biometrice. Paşapoartele non-biometrice vor fi valabile până la expirarea termenului lor de valabilitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus