Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-30/danemarca-aloca-45-milioane-euro-pentru-dezvoltarea-sectorului-privat-in-moldova-16509.html
Data: Jun 30, 2010 (09:49)

Danemarca alocă 4,5 milioane euro pentru dezvoltarea sectorului privat în Moldova

Potrivit Ministerului Economiei, anunţul a fost făcut în cadrul întrevederii Viceprim-ministrului, Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, cu delegaţia Ministetrului Afacerilor Externe al Danemarcei, care se află în vizită la Chişinău. Din delegaţie fac parte Thomas Djurhuus - şef-adjunct al Departamentului Politica de Vecinătate şi Rusia şi  Jorgen Andersen -consilier al Ministrului Afacerilor Externe. 

În cadrul întrevederii reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe au menţionat că decizia a fost luată urmare a discuţiilor purtate în cadrul şedinţei Grupului Consultativ al donatorilor, care a avut loc la Bruxelles pe data de 24 martie curent.   Potrivit oficialilor, Danemarca este dispusă să ofere suport pentru dezvoltarea afacerilor iniţiate de către tinerii din spaţiile rurale. Această poziţie a fost susţinută de către Valeriu Lazăr, care a menţionat despre unele proiecte de succes implementate împreună cu partenerii de dezvoltare şi accentuînd importanţa dezvoltării micilor industrii atît agricole, dar în special a celor non-agricole din localităţile rurale din Republica Moldova.

Valeriu Lazăr a menţionat că dezvoltarea sectorului privat este o prioritate majoră pentru Republica Moldova. Obiectivul principal, în acest sens, este dezvoltarea sectoarelor orientate la export prin creşterea productivităţii şi a competitivităţii produselor cu valoare adăugată înaltă. Un alt obiectiv este dezvoltarea regională, care poate fi realizat doar prin dezvoltarea infrastructurii şi afacerilor în spaţiul rural.  

Ministrul Economiei a subliniat că accesul limitat la finanţare pentru dezvoltarea afacerilor şi calitatea insuficientă a pregătirii antreprenoriale reprezintă unele din problemele majore din acest sector. Guvernul, la rîndul său, a lansat un şir de programe menite să soluţioneze aceste probleme, programe care s-au dovedit a fi de succes. Problema majoră care persistă în prezent este lipsa fondurilor pentru derularea continuă a acestor programe şi a celor noi, pe care le elaborează în prezent Guvernul.   La finalul discuţiilor, Valeriu Lazăr a accentuat deschiderea Ministerului Economiei faţă de colaborare cu partenerii danezi şi a apreciat disponibilitatea Guvernului Danez de a contribui la dezvoltarea social-economică a Republicii Moldova.