Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.06.2010

Credit special de investiţii de 10 milioane dolari SUA pentru proiectul „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”

Credit special de investiţii de 10 milioane dolari SUA pentru proiectul „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova”

Guvernul Republicii Moldova a încheiat negocierile cu Banca Mondială privind proiectul „Managementul dezastrelor şi riscurilor climatice în Moldova". Instrumentul de creditare propus pentru proiectul în cauză este un Credit special de investiţii (SIL) de 10 milioane dolari SUA cu finanţare de către Asociaţia Internaţionala de Dezvoltare (IDA). Perioada anticipată de implementare a proiectului este de patru ani. Condiţii de creditare propuse: credit IDA cu o perioadă de graţie de 10 ani şi 20 de ani pînă la scadenţă. 

Melanie Marlett, manager de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, a subliniat: "Seceta din 2007, inundaţiile din 2008 şi cele din acest an confirmă necesitatea imperativă a unor acţiuni în vederea diminuării impactului calamităţilor naturale asupra oamenilor şi economiei Moldovei. Ne bucură faptul că Guvernul acordă o atenţie deosebită acestui domeniu. Banca Mondială este dispusă să echipeze ţara în vederea unei mai bune pregătiri şi a unui răspuns mai eficient în faţa calamităţilor naturale, inclusiv prin consolidarea capacităţii naţionale de prognozare a stării vremii." 

Ministrul de Stat, Victor Bodiu, susţine că acest proiect este unul important pentru Republica Moldova şi care poate contribui real la schimbarea în bine a stării de lucruri din domeniul vizat.  „Proiectul este şi o expresie a colaborării eficiente pe care Republica Moldova o are cu Banca Mondială, un partener sincer şi de nădejde al ţării noastre", afirmă ministrul de Stat.

Proiectul are drept scop reducerea vulnerabilităţii ţării la riscurile naturale. Obiectivul va fi atins prin consolidarea capacităţilor în domeniul: monitorizării vremii şi emiterii de avertismente timpurii cu privire la riscurile legate de vreme, prin furnizarea în timp util a prognozelor hidrometeorologice exacte şi a serviciilor; gestionării şi coordonării răspunsului la dezastrele naturale şi antropogene; suport persoanelor fizice, în special fermierilor, în conştientizarea şi adaptarea la hazardurile naturale şi variabilitatea climatică.

Proiectul va avea trei componente principale.

Componenta A - Consolidarea capacităţilor de prognozare a condiţiilor meteorologice severe - are scopul de a consolida capacităţile Serviciului Hidrometeorologic de Stat de prognozare a condiţiilor meteorologice severe şi a oferi factorilor de decizie şi altor utilizatori în timp util prognoze şi avertismente mai eficiente şi mai diverse.

Componenta B - Creşterea gradului de pregătire către dezastre şi răspuns de urgenţă - îşi propune să consolideze capacităţile Guvernul de a gestiona situaţiile de urgenţă şi a răspunde cu o reacţie coordonată a agenţiilor guvernamentale de diverse niveluri în caz de catastrofe, prin crearea şi funcţionarea unui Centru de comandă pentru situaţii de urgenţă în cadrul Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale şi activităţi asociate de consolidare a capacităţilor.

Componenta C - Iniţierea adaptării la schimbările climatice în agricultură - are drept obiectiv susţinerea aplicării în practică a informaţiilor agrometeorologice în sectorul agricol în vederea creşterii rezistenţei faţă de efectele meteo nefavorabile. Acest obiectiv va fi atins prin dezvoltarea unei platforme de comunicare operativă  şi oferirea de servicii de consultanţă pentru adaptarea la condiţiile meteo adverse, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie: Marlett | Banca | mondiala

Comentarii (0)

 

Related news

Sus