Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.06.2010

Consulatele României din Cahul şi Bălţi se deschid pe 9 iulie

Consulatele României de la Cahul şi Bălţi, din Republica Moldova, vor fi deschise oficial pe 9 iulie, au precizat surse diplomatice, în condiţiile în care amenajarea clădirilor achiziţionate de statul român în acest scop se află pe ultima sută de metri.

Cele două consulate vor avea pentru început 12, respectiv 9 funcţionari şi vor fi conduse de Genţiana Şerbu şi Nicanor Teculescu. Consulatele oferă toată gama de servicii consulare - vize, paşapoarte, redobâbndiri de cetăţenie, acte notariale - şi vin să decongestioneze activitatea secţiei consulare române de la Chişinău, unde se procesează cel puţin 400-450 de vize în fiecare zi.


Decretele privind înfiinţarea consulatelor au fost semnate la începutul lunii noiembrie, în 2009, de către preşedintele Traian Băsescu, la puţin timp după ce Ministerul român de Externe a anunţat că a obţinut acceptul autorităţilor moldovene.

Deschiderea misiunilor de la Cahul şi Bălţi s-a aflat pe agenda miniştrilor români de externe în ultimii ani, dar s-a concretizat numai după schimbarea de putere de la Chişinău, din primăvara anului trecut. Potrivit presei moldovene, consulatul de la Bălţi va avea sediul într-o casă în care a locuit omul de afaceri Nicolae Kirilciuk, ministru al Politicilor Industriale în Crimeea.

Consulatul de la Cahul este amenajat într-o clădire care a adăpostit sediul Băncii de Economii. Ambele clădiri au fost reparate şi amenajate pentru noile funcţii. (EVZ)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus