Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.06.2010

SUA facilitează regimul de vize pentru moldoveni

SUA facilitează regimul de vize pentru moldoveni

Vlad Filat şi Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova Asif J. Chaudhry au susţinut astăzi un briefing la tema facilitării regimului de vize.

Vlad Filat a precizat că printre beneficiile importante obţinute de cetăţenii R.Moldova se numără: prelungirea termenului de valabilitate a vizelor de la 3 luni şi 12 luni, la 60 de luni; scutirea de la plata taxei suplimentare percepută la solicitarea aplicaţiilor, care era de pînă la 125 de dolari; excluderea necesităţii solicitării unei noi vize în cazul expirării acesteia, în momentul în care cetăţeanul Republicii Moldova se află în străinătate.

Prim-ministrul a spus că de facilităţi vor beneficia şi cetăţenii SUA, care doresc să obţină permise de şedere temporară în Republica Moldova.  Printre acestea se numără extinderea termenului de valabilitate a permiselor pînă la un termen de 60 de luni, reducerea şi stabilirea unei taxe unice pentru acordarea dreptului de şedere, în diverse scopuri, pentru cetăţenii americani, în valoare de 320 lei, iar pentru dreptul de şedere cu scop de muncă în valoare de 720 lei.

Prim-ministrul a amintit că a avut discuţii la tema facilitării regimului de vize în timpul vizitei întreprinse în SUA în ianuarie 2010, subiectul fiind abordat în cadrul întrevederilor cu demnitari americani de prim rang. Atunci, a fost semnată Înţelegerea încheiată prin schimb de note între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii privind facilitarea regimului de vize, care a intrat în vigoare la data de 4 iunie.

Asif J. Chaudhry a menţionat că facilităţile se vor răsfrînge asupra a 12 tipuri de vize. El a invocat drept exemple două categorii de beneficiari - tinerii din Republica Moldova ce studiază în SUA şi marinarii. Ambele categorii vor beneficia de vize cu multiple intrări, ce vor fi eliberate pentru un termen de până la cinci ani.

Ambasadorul a calificat evenimentul drept o mare realizare şi un semn că relaţiile moldo-americane se află pe calea cea dreaptă.  Asif J. Chaudhry a menţionat că, pentru a obţine această realizare, s-a depus un mare volum de lucru, precizînd însă că beneficiile de care se vor bucura cetăţenii celor două ţări au meritat efortul depus.

"Această nouă înţelegere va ajuta mii de oameni şi va aduce popoarele celor două ţări şi mai aproape, ceea ce este obiectivul nostru principal", a declarat ambasadorul SUA Asif J. Chaudhry, informează un comunicat al Serviciului de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie: SUA | vize

Comentarii (0)

 

Related news

Sus