Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.06.2010

O delegaţie a ANRE va efectua în luna septembrie curent o vizită de studiu în statul Missouri din SUA

O delegaţie a Agenţiei Naţionale de Reglementare în Energetică (ANRE) va efectua o vizită de lucru la Comisia Serviciilor Publice din Missouri SUA unde va studia practicile de reglementare a sectorului energetic aplicate de această autoritate. Vizita va fi efectuată în cadrul programului de parteneriat al ANRE cu Asociaţia Naţională a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA (NARUC) şi Comisia Serviciilor Publice Missouri care a demarat săptămâna trecută la Chişinău. Programul este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Vizita în Missouri este programată pentru luna septembrie curent. Agenda acesteia a fost discutată de către părţi, în cadrul unei mese rotunde, desfăşurate la finele săptămânii trecute la încheierea vizitei delegaţiei americane la Chişinău. Reprezentanţii ANRE au formulat o serie de propuneri pentru viitoarele activităţi din cadrul programului de parteneriat, inclusiv organizarea stagiilor pentru  specialişti ai ANRE la Comisia Serviciilor Publice din Missouri, propuneri care au fost acceptate de partea americană. În agenda vizitei în Missouri vor fi incluse multiple probleme de interes sporit pentru ANRE. Printre acestea consemnăm  reglementarea sectorului de energie termică şi energie regenerabilă, a relaţiilor comerciale transfrontaliere, diferenţierea tarifelor la energia electrică în funcţie de nivelul de tensiune şi a celor la gazele naturale în funcţie de nivelul de presiune şi de volum, implicarea publicului în procesul de adoptare a tarifelor, monitorizarea respectării standardelor de calitate a serviciilor energetice, etc.

Săptămâna trecută, la Chişinău s-au desfăşurat primele activităţi din cadrul programului de parteneriat, principalul eveniment fiind semnarea Memorandului de înţelegere între ANRE, NARUC, Comisia Serviciilor Publice din Missouri şi USAID privind desfăşurarea acestui program. În decursul săptămânii oaspeţii americani şi reprezentanţii ANRE au făcut prezentări şi schimb de informaţii despre probleme actuale privind reglementarea sectoarelor energetice din statul Missouri şi din R. Moldova. Programul de parteneriat constituie un instrument de schimb de experientă şi informaţii între autorităţile de reglementare din cele două ţări în scopul îmbunătăţiri practicilor de reglementare şi stabilirii relaţiilor durabile între aceste autorităţi.  

Acesta este al doilea program de parteneriat al ANRE cu o autoritate de reglementare din SUA. Primul parteneriat - cu Comisia Intreprinderilor Comunale din Iowa - a fost  desfăşurat în anii 2002 - 2004 sub auspiciile aceleaşi Asociaţii Naţionale a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA şi finanţat de USAID, informează un comunicat al Serviciului de presă al ANRE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus