Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
28.06.2010

Mihai Ghimpu.: Noi condamnam crimele regimului comunist si monumentele consacrate acestui regim trebuie demolate

În Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost inaugurată piatra comemorativă în memoria victimelor ocupaţiei sovietice şi ale regimului totalitar comunist. Evenimentul a început cu păstrarea unui moment de reculegere, după care a avut loc ceremonia de depunere de flori, în contextul marcării a 70 de ani de la ocuparea Basarabiei de către Uniunea Sovietică.  

„Poporul care nu-şi cunoaşte istoria nu are viitor", cu această declaraţie şi-a început discursul său primarul de Chişinău. Dorin Chirtoacă a menţionat că ziua de 28 iunie este o zi neagră pentru R. Moldova şi această ar trebui să servească un prilej pentru unirea poporului, „pentru a putea merge cu demnitate, cu fruntea sus în Europa". „Astăzi, prin această acţiune, putem reda demnitate poporului, astfel încât durerea acumulată timp de 70 de ani să poată fi tămăduită, iar rana să fie tratată", a afirmat Dorin Chirtoacă.

Amintim că ziua de 28 iunie 1940 a fost declarată Zi a ocupaţiei sovietice, printr-un decret semnat de preşedintelui interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu. Anual, această zi va fi consemnată drept Ziua ocupaţiei sovietice şi a comemorării victimelor regimului totalitar comunist.

La manifestarea din centrul oraşului a participat preşedintele interimar al R. Moldova, Mihai Ghimpu, primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, academicianul Mihai Cimpoi, deputaţi, membri ai cabinetului de miniştri, consilieri municipali, oameni de cultură, simpli cetăţeni şi o delegaţie din România. Un sobor de preoţi a sfinţit piatra comemorativă., informeză Serviciul de presă al Primariei.

"Noi condamnam crimele regimului comunist si monumentele consacrate acestui regim trebuie demolate, iar simbolul secera si ciocanul, in numele caruia au fost omoriti sute de mii de oameni, trebuie interzise", a mai mentionat Presedintele Mihai Ghimpu.

Piatra comemorativa a fost sfintita de un sobor de preoti de la biserica "Sfinta Teodora din Sihla" si de parintele Constantin de la biserica ortodoxa romana "Sfintii arhangheli Mihail, Gavriil si Rafail" din Paris.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus