Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2010

Iurie Leancă a avut convorbiri telefonice cu Ministrul polonez de Externe şi cu Adjunctul Secretarului de Stat al SUA

Potrivit MAEIE, la 25 iunie, Iurie Leancă, Vicepremier, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a avut o convorbire telefonică cu Radoslaw Sikorski, Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone. Cei doi Miniştri au efectuat un schimb de opinii privind dialogul politic bilateral, constatând cu satisfacţie ritmul ascendent de dezvoltare a acestuia. Şeful diplomaţiei moldoveneşti i-a adus mulţumiri omologului său pentru iniţiativa pe care Polonia a lansat-o către forurile europene de resort   de a oferi asistenţă Republicii Moldova din Fondul UE pentru Bună guvernare în contul performanţelor înregistrate în domeniul democraţiei, drepturile omului, statului de drept.

Iurie Leancă şu Radoslaw Sikorski au discutat despre evoluţiile înregistrate de ţara noastră în demersurile sale privind liberalizarea regimului de vize, relevând că cele două ţări au acumulat o experienţă foarte bună în acest domeniu. În cadrul Forului moldo-polon pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova, o echipă de experţi polonezi s-a aflat la Chişinău, acordând sprijin consistent în activităţile  de lansare a dialogului RM - UE privind liberalizarea regimului de vize, care a avut loc pe data de 15 iunie la Luxemburg.

DE asemenea, şeful diplomaţiei poloneze l-a informat pe colegul său moldovean despre rezultatele recentei reuniuni de la Paris a Miniştrilor Afacerilor Externe ai Trilateralei de la Weimar (Franţa, Germania, Polonia), cu participarea Ministrului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse.

Tot astăzi, Iurie Leancă a discutat la telefon cu  Philip Gordon, Adjunctul Secretarului de Stat al SUA. Discuţia s-a axat pe subiectele de bază ale cooperării bilaterale moldo-americane. Cu titlu concret, s-a accentuat importanţa organizării unor vizite la nivel înalt, care ar impulsiona în continuare relaţiile dintre cele două ţări. Într-un context mai larg, ministrul moldovean l-a informat pe oficialul american despre evoluţiile interne din Republica Moldova, despre eforturile ţării noastre de a promova relaţii dinamice cu partenerii europeni, cu vecinii, precum şi la nivel regional.

Cei doi interlocutori au abordat şi problematica transnistreană. S-a subliniat necesitatea intensificării eforturilor de a dinamiza formatul de negocieri 5+2, de a consolida măsurile de încredere între cele două maluri ale Nistrului şi de a transforma  actualul aranjament de menţinere a păcii în unul civil sub mandat internaţional.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus