Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2010

Îîntrevedere Vlad Filat - Guido Westerwelle

Îîntrevedere Vlad Filat - Guido Westerwelle

Prim-ministrul Vlad Filat a avut o întrevedere cu Guido Westerwelle, Vicecancelar Federal, Ministru Federal al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania. Prim-ministrul a menţionat că este pentru prima dată în ultimii 20 de ani cînd un ministru al afacerilor externe al Germaniei vizitează Republica Moldova.

„Speră că de azi încolo, reieşind din dinamica relaţiilor bilaterale şi din sprijinul pe care-l acordă constant Germania ţării noastre, să veniţi mai des în Republica Moldova", a spus Premierul.
Guido Westerwelle a mulţumit pentru oportunitatea de a vizita Moldova şi s-a declarat surprins să afle că este primul ministru de externe german care vine la Chişinău. El a dat asigurări că de acum încolo vizite ale oficialilor germani în Republica Moldova vor avea loc mai des.

„Evenimentele din ultimul timp arată că se doreşte o intensificare a relaţiilor bilaterale şi sîntem pe o cale corectă", a menţionat oficialul german, amintind în context de declaraţiile de susţinere a Republicii Moldova, adoptate de Bundestagul german în 2004 şi 2008, dar şi de semnarea în 2009 a Protocolului de cooperare economică între cele două ţări.

Guido Westerwelle a spus că Germania va susţine şi în continuare Republica Moldova şi şi-a exprimat admiraţia pentru reformele demarate de Guvernul de la Chişinău.

Vicecancelarul german a menţionat că Guvernul şi-a propus obiective corecte, atunci cînd a stabilit că va crea un mediu de afaceri atractiv, condiţii pentru respectarea drepturilor omului, libertăţii presei etc.

„E un program care presupune un volum de lucru enorm, dar vă încurajăm să mergeţi mai departe", a spus  Guido Westerwelle.

Oficialul german a apreciat progresele înregistrate de Moldova pe calea apropierii de Uniunea Europeană şi a menţionat că ţara noastră poate miza şi în continuare pe sprijinul Germaniei în reglementarea problemei transnistrene.           

În context, Guido Westerwelle a comunicat că a discutat problema transnistreană cu omologii săi din Franţa şi Polonia, dar şi cu omologul său rus. Oficialul german a menţionat că impresia sa este că în problema transnistreană ia naştere o mişcare, care ar putea da rezultate.

Prim-ministrul Vlad Filat a spus că Guvernul depune toate eforturile pentru ca Republica Moldova să devină un stat democratic, prosper, care să ofere cetăţenilor valori, iar aceasta va face malul drept al Nistrului atractiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană. În context, s-a menţionat că apropierea Moldovei de UE poate contribui serios la procesul de reglementare a problemei transnistrene, informează Serviciul de presă al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus