Trimite e-mail | Printeaza
Politic
26.06.2010

Germania, noul avocat al Republicii Moldova. Unde este România?

Consistenţa, prezenţa la nivel oficial înalt, dar şi interesul mediatic acordat Republicii Moldova (RM) recomandă Germania, în ultima perioadă, drep noul şi piternicul aliat-avocat al micii republici de la stânga Prutului. Fără îndoială, vocea motorului economic al Uniunii Europene, Germania, este una oricând de luat în seamă, iar dacă ţinem cont de recentul acord UE-Rusia, negociat prin intermediul cancelarului german Angela Merkel, lucrurile devin şi mai clare. Dar, care să fie ţintele care motivează Germania să îşi afirme, atât de evident în ultima perioadă, interesul pentru spaţiul basarabean?

Considerentele de ordin istorico-teritoriale nu sunt suficient de puternice în ciuda susţinerii şi finanţării unor organizaţii şi proiecte ale unor grupări de sorgine basarabean care funcţionează atât la Chişinău cât şi în mai multe localităţi din Germania. Nici grija pentru democraţia din Republica Moldova nu constituie un motiv serios, cum nici potenţialul economic al republicii nu reprezintă un subiect de luat în discuţie. Resursele RM, deloc atacate, sunt legate în principal de resursa uriaşă de lemn, iar cum România s-a antrenat de 20 de ani pentru dezastre natural provocate de exploatările necontrolate, la moldovenii de peste prut totul este mai ieftin. În aceste condiţii, singurele subiecte rămase pe o logică geo-politică rămân legate exclusiv de interesele Germaniei de apropiere şi mai puternică a relaţiilor cu Rusia, peste capul şi voinţa ţărilor europene din marea familie UE. Fără îndoială că Rusia îşi doreşte un prieten şi un colaborator de prestanţa şi forţa Germaniei, alături de care să gestioneze şi să "împartă" resursele continentului desconspirate, relativ recent, în spaţiul central-asiatic. Aceasta în detrimentul gardianului planetar, SUA şi ai micilor săi aliaţi.

În acest context, vice-cancelarul german, Guido Westerwelle (foto), a făcut, azi, un tur de forţă pe traseul Berlin - Chişinău - Bucureşti - Sibiu, ca o confirmare a interesului german pentru Republica Moldova.
Cunoscut în presa de scandal din Europa de Vest mai ales pentru escapadele mondene şi viaţa privată care îl consacră drept unul dintre cei mai importanţi gay din înalta societate germană, Guido Westerwelle este preşedintele Partidului Democrat Liberal (FDP), partid clasat pe a treia poziţie la alegerile din septembrie 2009. Această victorie importantă a FDP l-a propulasat, în urma negocierilor cu "Uniunea Creştină" din Bundestag, în poziţia de ministru de externe al Germaniei, calitate oficială care îl aduce şi la Sibiu.

Potrivit presei de la Chişinău, interesul vice-cancelarului german pentru noua putere pro europeană din RM a fost manifestat încă de la intrarea în funcţie. Vizita de azi, de la Chişinău, este o replică a vizitei întreprinse de ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, în perioada 16-17 iunie a.c. "Angajamentul Germaniei pentru Moldova este bine cunoscut în ţara mea şi apreciat la justa sa valoare", a declarat ministrul moldovean după discuţiile avute cu Guido Westerwelle. Un angajament consemnat şi în acordul "Germania - Rusia", asumat, la începutul lunii iunie, de cancelarul Angela Mekel şi preşedintele Dmitri Medvedev, în care este listată şi problema transnistreană.

Citită în contextul unui calendar mai amplu, al evenimentelor constante şi de anvergură, vizita vice-cancelarului german, Guido Westerwelle, în Republica Moldova poate reprezenta, aşa cum spuneam, desenarea unei noi axe. O axă a Republicii Moldova care îşi poate face speranţe europene pe traseul Moscova - Chişinău - Berlin, cu o evidentă ratare a Bucureştiului într-o tot mai acută rătăcire a drumului european. Iar dacă această axă trebuie să treacă şi pe la Sibiu, pentru a-l confirm ape primarul Klaus Iohannis drept unic favorit al Vestului pentru o schimbare în România, atunci să fie şi Sibiu pe hartă. Asta în ciuda faptului că, înainte să aterizeze la Sibiu, vice-cencelarul Westerwelle s-a întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, la Cotroceni, după ce ieri, preşedintele Băsescu a avut întrevederi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Germania. Azi, vice-cancelarul Westerwelle s-a întâlnit, la Sibiu, cu reprezentanţii minorităţii germane din România, unde fără a atinge vreunul dintre subiectele grele de politică externă europeană a subliniat că "este virusat de Sibiu", motiv pentru care va mai reveni în România. În rest, în spatele uşilor închise, fără îndoială că, şi preşedintele Traian Băsescu, şi ministrul Baconschi, şi primarul Iohannis au primit lecţiile în plic direct de la Angela Merkel. (Jurnalul National)

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus