Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-25/banca-europeana-pentru-reconstructie-si-dezvoltare-ofera-primele-credite-de-eficienta-energetica-in-16453.html
Data: Jun 25, 2010 (21:00)

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare ofera primele credite de eficienta energetica in Moldova in suma de 13 mil euro

Vlad Filat a participat astazi la ceremonia de semnare a acordului privind primele credite de eficienta energetica in Moldova, oferite de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare. Ceremonia a avut loc in cadrul Saptaminii Investitionale „Moldova Business Week 2010", care s-a desfasurat in perioada 21-25 iunie la Palatul Republicii.

Prin documentul semnat, BERD ofera un credit in suma de 7 mil euro. bancii comerciale „Moldova-Agroindbank" si 6 mil. euro bancii comerciale „Moldindcombank" pentru finantarea proiectelor de investitii ale companiilor locale, ce vizeaza eficienta energetica. Creditele respective sint parte a Facilitatii de Finantare in Domeniul Eficientei Energetice Durabile din Moldova (MoSEFF), lansate in februarie 2010.

Prim-ministrul a mentionat ca, in urma realizarii acestui proiect, vor avea de cistigat si cetatenii Republicii Moldova, care vor beneficia de produse calitative in domeniul energeticii, informează Serviciul de presa al Guvernului.

Facilitatea va oferi băncilor posibilitatea de a acorda credite de pînă la 2 mln EURO companiilor private din Moldova. Sub-debitorii care vor dezvolta proiecte investiţionale de eficienţă energetică vor beneficia de plăţi de încurajare (granturi) oferite de Uniunea Europeană, de pînă la 10-20 procente din valoare sub-creditului, la terminarea cu succes a sub-proiectelor desfăşurate. Suma grantului va depinde de economia tehnologică şi energetică obţinută la finisarea proiectelor. Adăugător, companiile vor beneficia de asistenţă tehnică gratuită pentru estimarea potenţialului de eficienţă energetică şi implementarea proiectelor.

Se estimează ca proiectele implementate din cadrul MoSEFF vor duce la o economie energetică de 22,000 MWh anual şi o reducere a emisiilor de CO2de 6,600 tone anual, ce constituie echivalentul a 2.3 millioane de metri cubici de gaz importat.

Pînă în prezent BERD a investit peste 400 mln EURO în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Resursele BERD au mobilizat investiţii suplimentare de peste 330 mln Euro.