Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.06.2010

Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice

Mihai Ghimpu a semnat decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice

Presedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu a semnat astazi decretul privind declararea zilei de 28 iunie 1940 drept Zi a ocupatiei sovietice. Potrivit decretului, anual, la 28 iunie, in Republica Moldova va fi consemnata Ziua ocupatiei sovietice si a comemorarii victimelor regimului totalitar comunist.
 
Conform Decretului prezidential, in aceasta zi, in toate localitatile republicii vor fi coborite in berna drapelele de stat, organizate depuneri de flori la mormintele, monumentele si memorialele victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului comunist totalitar, iar la ora 10.00 va fi pastrat un moment de reculegere.
 
Decretul mai stipuleaza ca in aceasta zi, autoritatile publice, intreprinderile si organizatiile vor renunta la desfasurarea actiunilor distractive de masa, iar in toate institutiile de invatamint, in taberele de intremare si de odihna va fi organizata o ora a memoriei.
 
In aceasta ordine de idei, se recomanda redactiilor publicatiilor periodice, agentiilor de presa, posturilor de radio si de televiziune sa tina cont de specificul zilei de 28 iunie la editarea numerelor curente ale publicatiilor, la difuzarea informatiilor si la formarea programelor din aceasta zi.
 
Decretul mai stipuleaza ca Primaria municipiului Chisinau sa initieze procedura de edificare in Piata Marii Adunari Nationale, in fata sediului Guvernului, a monumentului in memoria victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist, iar pina la edificarea monumentului in memoria victimelor ocupatiei sovietice si ale regimului totalitar comunist, in municipiul Chisinau, ceremoniile de comemorare si depunerea de flori vor avea loc in Piata Marii Adunari Nationale, unde Primaria va instala, provizoriu, in ziua de 28 iunie 2010, o piatra comemorativa.
 
Decretul prezidential mai stipuleaza ca Federatia Rusa, in calitatea sa de succesor de drept al Uniunii Sovietice, sa-si retraga neconditionat, urgent si transparent trupele si armamentul de pe teritoriul Republicii Moldova, informeză Serviciul de presa al Presedintelui R.Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus