Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-24/directorul-cccec-efectul-ieftinirii-medicamentelor-va-fi-resimtzit-de-populatzie-in-112-zile-16422.html
Data: Jun 24, 2010 (14:17)

Directorul CCCEC: Efectul ieftinirii medicamentelor va fi resimţit de populaţie în 1+-12 zile

Prim-ministrul Vlad Filat a efectuat astăzi o vizită la depozitele farmaceutice ale firmelor „Dita Estfarm" şi „Farmacia familiei". Iurie Chirtoacă, directorul general al celor două companii, a menţionat că, după decizia Guvernului de eliminare a fîşiei latente, preţurile la medicamente la depozite s-au diminuat cu 4-11%. El a spus că, în zilele următoare, odată cu epuizarea stocurilor de medicamente din farmacii, aceste reduceri de preţuri urmează să se regăsească şi în farmacii.

Viorel Chetraru, directorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, a menţionat că efectul ieftinirii medicamentelor va fi resimţit de populaţie în 1+-12 zile, cînd vor fi epuizate stocurile contractate anterior.

Prim-ministrul Vlad Filat a cerut o monitorizare strictă a situaţiei în acest domeniu, precizînd că legislaţia în vigoare prevede clar care este adaosul comercial ce poate fi aplicat de agenţii economici din industria farmaceutică şi, dacă au fost create condiţii pentru reducerea preţurilor la medicamente, acest lucru trebuie să se regăsească în practică.

Vlad Filat a menţionat că, în scurt timp, va începe să funcţioneze Biroul de preţuri, cea ce iarăşi va avea un impact benefic asupra formării corecte a preţurilor la medicamente.

 

Premierul s-a pronunţat pentru un dialog sincer şi constructiv cu producătorii străini de medicamente, în vederea excluderii cazurilor cînd pentru Republica Moldova se fixează preţuri exagerate. În context, Vlad Filat a propus invitarea în Moldova în timpul apropiat a marilor producători străini de medicamente, precizînd că Guvernul îşi doreşte un parteneriat sincer şi eficient cu agenţii economici de pe piaţa produselor farmaceutice, informeaza un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.