Trimite e-mail | Printeaza
Economie
24.06.2010

CCI a R.Moldova şi CCI a României au semnat un acord de colaborare dintre institutiile date

La 24 iunie curent, la Chişinău, Camera de Comerţ şi Industrie a R.Moldova şi Camera de Comerţ şi Industrie a României au semnat un acord de colaborare, cu scopul de a intensifica parteneriatul dintre aceste două organizaţii, în vederea promovării exporturilor şi susţinerii agenţilor economici din ambele state.

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Moldovei, Gheorghe Cucu, a accentuat strânsele relaţii de cooperare cu instituţiile camerale din România. „La nivel naţional, CCI are semnate 12 acorduri de colaborare cu camere din judeţele Braşov, Brăila, Constanţa, Iaşi, Prahova, Sibiu, Suceava, Tulcea, Vrancea etc. La rândul lor, filialele CCI a Moldovei au încheiat acorduri de colaborare cu 17 camere din România. În cadrul acestora sunt organizate mai multe activităţi şi proiecte, menite să contribuie la dinamizarea schimburilor comerciale şi atragerea investiţiilor în economia naţională".

Mihai Vlasov, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României a afirmat că semnarea acordului de colaborare este binevenită, instituţiile camerale de pe cele două maluri ale Prutului fiind parteneri de încredere ai agenţilor economici.
Menţionăm că acordul a fost semnat în cadrul Reuniunii oamenilor de afaceri din Republica Moldova şi România.

Prezent la reuniunea oamenilor de afaceri, Presedintele interimar Mihai Ghimpu a mentionat ca zonele economice libere ofera investitorilor nationali si internationali un mediu excelent pentru plasarea investitiilor si desfasurarea afacerilor acestora la frontiera cu Uniunea Europeana, intr-un mediu de costuri mici si conditii unice de impozite si taxe vamale.

Mihai Ghimpu a accentuat ca in prezent oportunitatile de colaborare economica dintre Republica Moldova si Romania nu sint pe deplin valorificate. "In pofida faptului ca Romania este unul din principalii parteneri comerciali ai R. Moldova, aceasta nu s-a reflectat in modul corespunzator asupra relatiilor investitionale reciproce. Astfel, in anul 2009 in Romania activau 3236 societati mixte cu capital moldovenesc, iar in Moldova activau doar 650 societati mixte cu capital romanesc", a specificat seful statului.

Despre initierea unor noi parteneriate strategice intre cele doua state in domeniul economic, identificarea posibilitatilor de atragere a investitiilor a vorbit si Maria Parcalabescu, secretar de stat la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania, care a accentuat ca tara sa va ramine si in continuare un partener de nadejde al Republicii Moldova, iar relatiile dintre doua state unele privilegiate. Oficialul roman a indemnat oamenii de afaceri din ambele state sa investeasca reciproc in economiile celor doua tari, lucru care va impulsiona dezvoltarea mediului de afaceri.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus