Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
23.06.2010

Paşapoarte biometrice la Comrat, Soroca, Cahul, Edineţ şi Briceni

Începînd cu data de 1 iulie 2010 cetăţenii Republicii Moldova vor avea posibilitatea să obţină paşapoarte cu date biometrice în secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei din Comrat, Soroca, Cahul, Edineţ şi Briceni. În prezent paşapoartele biometrice sînt eliberate doar de oficiile "ÎS "CRIS" Registru" din Chişinău şi or. Bălţi.

Astfel, secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei Comrat şi Soroca vor primi cereri pentru fabricarea paşaportului cu date biometrice cu durata de executare de 30, 15,10,5 zile şi 24 ore, iar secţiile şi birourile de evidenţă şi documentare a populaţiei Cahul, Edineţ şi Briceni - cu executarea în termen de 30, 15,10 şi 5 zile.

Paşapoartele cu date biometrice vor fi înmînate solicitanţilor la locul depunerii cererilor.

Potrivit ministrului tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor Alexandru Oleinic, Republica Moldova şi-a luat angajamentul de a trece la eliberarea în exclusivitate a paşapoartelor cu date biometrice începînd cu 1 ianuarie 2011. Acest pas este determinat de cerinţele Uniunii Europene faţă de Moldova în vederea eliminării regimului de vize pentru cetăţenii ţării noastre în spaţiul Schengen.

Paşaportul cu date biometrice este considerat a fi cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor şi este acceptat şi recunoscut de UE în procesul de migraţie. Paşaportul biometric este un act de identitate ce conţine un cip cu date biometrice ale posesorului, inclusiv amprentele digitale, fotografia digitală şi semnătura posesorului documentului. Aceasta face paşaportul biometric practic imposibil de falsificat.

De notat că obţinerea paşaportului cu date biometrice nu este obligatorie pentru deţinătorii paşapoartelor non-biometrice. Paşapoartele non-biometrice vor fi valabile pînă la expirarea termenului lor de valabilitate. Paşaportul non-biometric va putea fi utilizat pentru călătoriile în orice ţară în care accesul nu este restricţionat de necesitatea prezentării doar a paşapoartelor biometrice, informează Serviciul de presă MTIC.


 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus