Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.06.2010

Lavrov: UE poate participa la operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria

Lavrov: UE poate participa la operatiunea de mentinere a pacii in Transnistria

Uniunea Europeană poate participa la operaţiunea de menţinere a păcii în Transnistria, a declarat miercuri la Paris ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, la finalul reuniunii ţărilor din Triunghiul de la Weimar, care a avut loc pentru prima dată cu participarea Rusiei. "Dacă UE nu ar fi rupt, în 2003, semnarea memorandului Kozak, ei ar fi lucrat deja acolo. Credem şi acum că participarea lor ar fi fost utilă. Din păcate, după anularea semnării acestui document, nu s-au făcut alte eforturi", a precizat şeful diplomaţiei ruse.

"Sunt sigur că participarea UE la misiunea de menţinere a păcii din Transnistria este destul de posibilă şi acest lucru este clar fixat în documentul semnat de preşedintele Rusiei şi cancelarul Germaniei", a subliniat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a adăugat că Moscova, Parisul, Varşovia şi Berlinul s-au înţeles să contribuie activ la reluarea negocierilor pentru reglementarea conflictului transnistean în formatul 5+2.

"Pentru reluarea negocierilor, Tiraspolul trebuie să înţeleagă clar cine vorbeşte pentru conducerea Moldovei. Deocamdată, însă, răsună declaraţii destul de contradictorii, ceea ce adaugă nedorinţa părţii transnistrene să se aşeze la masa negocierilor. Totuşi, am decis astăzi (miercuri -n.r.) că Rusia şi UE vor face tot posibilul ca părţile să revină cât mai curând la masa de dialog". Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a abordat miercuri la Paris securitatea în Europa, la reuniunea cu miniştrii de Externe din ţările care formează Triunghiul de la Weimar (Germania, Polonia, Franţa).

Rusia şi Germania au prezentat la 5 iunie un plan în cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral desfăşurat la Meseberg. Punctul 4 din memorandum se concentrează pe conflictul transnistrean, preconizându-se activităţi comune ale Rusiei şi UE, care să asigure o tranziţie lină de la actuala situaţie la stadiul final.

Anterior, premierul Vlad Filat a avut o întrevedere cu cancelarul german Angela Merkel, care i-a promis că se va implica mai activ în vederea soluţionării conflictului transnistrean. De asemenea, premierul Vlad Filat a declarat că Rusia trebuie să-şi retragă muniţiile şi contingentul militar de pe teritoriul R. Moldova şi a propus lansarea consultărilor cu privire la transformarea actualei operaţiuni de menţinere a păcii într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

Declaraţia lui Lavrov intervine după ce Germania a cerut Rusiei retragerea trupelor armate ruse din Transnistria, în schimbul promovării iniţiativei privind securitatea europeană a preşedintele rus, Dmitri Medvedev. "Numai în cazul în care Rusia va îndeplini condiţiile Berlinului, Europa va discuta cu Moscova problema securităţii europene, în cadrul Comitetului Rusia - UE", scria marţi publicaţia Nezavisimaia Gazeta.

Potrivit politologului german Alexander Rahr, directorul Programului Rusia-Eurasia din cadrul Consiliului german pe probleme de politică externă, Memorandumul semnat la 5 iunie de preşedintele Medvedev şi cancelarul Angela Merkel constituie răspunsul Europei la iniţiativa preşedintelui rus de a semna acordul pentru securitate europeană : "Haideţi să soluţionăm problema cu retragerea trupelor ruse din Transnistria, din cauza căreia nu funcţionează Tratatul privind limitarea forţelor convenţionale în Europa şi nu există încredere în regiunea Mării Negre, iar apoi ne vom înţelege asupra arhitecturii comune de securitate".

La rândul său, preşedintele Camerei superioare a Parlamentului rus, Serghei Mironov a declarat recent că Rusia ar putea accepta înlocuirea armatei ruse din regiunea transnistreană cu un centru european pentru pregătirea forţelor pacificatoare sau salvatorilor pentru statele CSI, sub egida Statelor Unite şi Rusiei, transmite NewsIn.

cuvinte-cheie: Transnistria | Lavrov

Comentarii (0)

 

Related news

Sus