Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.06.2010

ANRE va beneficia de un program de parteneriat cu institutii de reglementare din SUA

Asociaţia Naţională a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA (NARUC) va implementa un program de parteneriat cu Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) din R. Moldova, cu participarea Comisiei Serviciilor Publice Missouri care va îndeplini rolul unei instituţii de iniţiativă în acest parteneriat. Clauza dată este prevăzută de Memorandumul de înţelegere între NARUC, Comisia Serviciilor Publice Missouri şi ANRE semnat marţi, 22 iunie, la Chişinău. Documentul arată că programul de parteneriat este desfăşurat sub auspiciile Acordului de cooperare între NARUC şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) care finanţează acest program.

Potrivit ANRE, memorandumul a fost semnat de Victor Parlicov, director general al ANRE, Robert Kenney, comisar al Comisiei Serviciilor Publice Missouri, Jargalan Jambaldorj, manager de programe din cadrul NARUC şi Dianne Tsitsos, director al misiunii USAID în R. Moldova.

După semnarea memorandumului, Victor Parlicov a mulţumit părţii americane pentru sprijin şi asistenţă acordate ţării noastre prin intermediul unui nou program de parteneriat cu ANRE. El a declarat că acest program va ajuta specialiştilor ANRE să cunoască şi să aplice cele mai bune practici de reglementare ale autorităţii din Missouri, factor care va contribui la eficientizarea reglementării sectorului energetic din R. Moldova.

Reprezentantul NARUC, Jargalan Jambaldorj, şi-a exprimat încrederea că programul de parteneriat va stimula schimbul de experienţă între regulatorii celor două ţări, accentuând că acest schimb este necesar şi util pentru ambele părţi. La rândul său, responsabilul din cadrul Comisiei Serviciilor Publice Missouri, Robert Kenney, a declarat că deşi autoritatea pe care o reprezintă activează aproape 100 de ani, ea este gata, în cadrul acestui parteneriat, nu numai să-şi împărtăşească experienţa, dar şi să înveţe lucruri noi de la colegii săi din R. Moldova. Directorul misiunii USAID în ţara noastră, Dianne Tsitsos, şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că USAID va avea un program care va sprijini eforturile de cooperare a regulatorilor din cele două ţări în scopul eficientizării procesului de reglementare a energeticii R. Moldova.

Potrivit memorandumului, programul de parteneriat constituie un instrument de schimb de experientă şi informaţii între autorităţile de reglementare din cele două ţări efectuat în scopul îmbunătăţiri practicilor de reglementare şi stabilirii relaţiilor durabile între aceste autorităţi. Programul va avea o durată de doi ani.

Săptămâna curentă, la Chişinău se desfăşoară primele activităţi din cadrul acestui program de parteneriat. Până vineri, 25 iunie, oaspeţii americani şi reprezentanţii ANRE vor face prezentări şi schimb de informaţii despre multiple aspecte legate de reglementarea sectoarelor energetice din statul Missouri şi din R. Moldova. În finalul primei runde de întâlniri, cele două părţi vor formula şi discuta propuneri privind organizarea următoarelor activităţi din cadrul programului de parteneriat.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus