Trimite e-mail | Printeaza
Economie
22.06.2010

Vlad Filat a participat astăzi la deschiderea săptămînii investiţionale „Moldova Business Week 2010”

În cuvîntul său de salut, adresat participanţilor, premierul le-a mulţumit pentru interesul manifestat pentru acest eveniment de o importanţă deosebită pentru ţara noastră. Vlad Filat a declarat că Guvernul R.Moldova întreprinde acţiuni de îmbunătăţire a mediului investiţional şi de afaceri prin eliminarea barierelor legislative şi administrative, lansarea unor stimulente pentru investiţii. De asemenea, Guvernul a introdus şi un şir de stimulente fiscale sub formă de scutiri de impozit pe venit, de taxe la procurarea utilajelor industriale pentru producţia orientată spre export.

„Deschiderea pentru atragerea investiţiilor şi promovarea exporturilor este susţinută prin multiple acordurilor bilaterale. În acest sens, Moldova a semnat 38 de acorduri bilaterale privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor, 40 acorduri privind colaborarea comercial-economică, 17 acorduri de comerţ liber în cadrul CSI şi Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est. De asemenea, ţara noastră este membră a Organizaţiei Mondiale a Comerţului, beneficiază de preferinţe comerciale autonome, oferite de către Uniunea Europeană", a menţionat Prim-ministrul.

În context, Premierul s-a referit şi la Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova şi UE, dar şi la faptul că Moldova se află în topul primelor 10 state reformatoare, conform raportului „Doing Business" 2010 al grupului Băncii Mondiale.

Prim-ministrul a remarcat că ţara noastră a urcat 20 de poziţii şi în clasamentul „Transparency International" privind Indicele de Percepere a Corupţiei.

Vlad Filat a menţionat şi faptul că ţara noastră a depăşit criza economică şi se află în plin proces de relansare economică. „Avem şi o creștere economică în primul trimestru de 4,7% față de anul trecut, ceea ce ne permite să fim optimişti, dar şi realişti", a precizat prim-ministrul.

Wolfgang Behrendt, şeful Secţiei politice şi economice a Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Asif J. Chaudrhy, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al SUA în Republica Moldova, Melanie Marlet, Managerul de ţară al Băncii Mondiale pentru Republica Moldova, dar şi alţi vorbitori au apreciat succesele înregistrate de ţara noastră pe calea implementării reformelor şi îmbunătăţirii climatului investiţional.

Asif J. Chaudrhy a spus că Republica Moldova este gata pentru investiţii şi pentru comerţ şi a amintit în context de recentul forum cu participarea oamenilor de afaceri din SUA, la finalul căruia unii dintre ei au stabilit contacte de colaborare cu parteneri din Republica Moldova.

Ambasadorul SUA a reiterat susţinerea ţării sale pentru Republica Moldova, amintind în context de Programul „Compact" al Corporaţiei „Provocările Mileniului" în valoare de 262 mil. dolari SUA, informează un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus