Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.06.2010

Filat la Euronews: Conflictul transnistrean nu afectează doar R.Moldova, ci întreaga regiune

Filat la Euronews: Conflictul transnistrean nu afectează doar R.Moldova, ci întreaga regiune

Conflictul transnistrean nu afectează doar Republica Moldova, ci întreaga regiune, şi, în egală măsură, comunitatea europeană, a declarat premierul Vlad Filat într-un interviu pentru Euronews, declarându-se, totodată, mulţumit de progresele obţinute în procesul de negocieri.

Filat a afirmat că procesul de negocieri nu este deloc simplu, dar acesta vizează o soluţie defintivă şi stabilă pentru conflictul transnistrean. "De fapt, nu doar R. Moldova este afectată de acest coflict, ci întreaga regiune, şi, pentru a fi sincer, comunitatea europeană în ansamblul său", a adăugat premierul Filat, citat de NewsIn.

El s-a declarat mulţumit de progresul obţinut în procesul de negocieri şi de paşii făcuţi în vederea găsirii unei o soluţii. "Autorităţile europene s-au implicat mai mult ca niciodată. O dovadă este şi recentul memorandum semnat de preşedintele rus Dmitri Medvedev şi cancelarul german Angela Merkel privind conflictul transnistrean", a afirmat Filat.

Rusia şi Germania au prezentat la 7 iunie un plan în cinci puncte pentru un nou comitet de securitate UE-Rusia, propus la un summit bilateral desfăşurat la sfârşitul lunii mai. Punctul 4 din memorandum se concentrează pe conflictul transnistrean, preconizându-se "activităţi comune ale Rusiei şi UE, care să asigure o tranziţie lină de la actuala situaţie la stadiul final".

Merkel a propus intensificarea discuţiilor UE-Rusia pe probleme de securitate de la nivel de ambasadori la nivel de miniştri, oferind ca exemplu dosarul transnistrean. "Comisia ar putea permite în special schimbul de opinii asupra politicii internaţionale şi securităţii şi formularea de principii fundamentale ale operaţiunilor civile şi militare ruso-europene pentru reglementarea crizelor", se arată în document.

Vlad Filat a mai declarat că acest memorandum înseamnă o mai mare implicare a instituţiilor europene în procesul de negocieri, pentru a găsi o soluţie conflictului transnistrean, protejând suveranitatea şi independenţa R.Moldova. "Aceasta înseamnă că soluţia pentru conflict trebuie să fie găsită la un nivel potrivit, nu numai pe plan regional şi naţional, ci şi prin intermediul comunităţii europene", a precizat premierul R.Moldova.

Întrebat dacă retragerea trupelor ruse ar putea soluţiona conflictul, Filat a afirmat că ar fi prea simplu ca procesul să fie privit doar din acest punct. "Desigur, retragerea arsenalului militar şi a trupelor ruse din Transnistria este un lucru pe care Rusia trebuie să se angajeze să-l realizeze, dar este doar o măsură între altele care trebuie luate", a explicat Filat.

În ceea ce priveşte poziţia Rusiei în acest conflict, premierul Vlad Filat a declarat că, ţinând cont de ultimele decizii şi măsuri luate de Federaţia Rusă, "trebuie să recunoaştem că Moscova doreşte într-adevăr să se numere printre ţările care încearcă să rezolve conflictul din Transnistria".

Întrebat despre relaţiile dintre Republica Moldova şi Rusia, Filat a precizat că, încă de la începutul mandatului, guvernul de la Chişinău a stabilit relaţii pragmatice, bazate pe baza intereselor reciproce. "Continuăm să mergem în aceast direcţie. Întâlnirile pe care le-am avut până acum cu premierul rus Vladimir Putin şi diferitele reuniuni la care au luat parte colegii mei din guvern au fost foarte utile", a mai afirmat premierul Filat.

Referindu-se la relaţiile cu Bucureştiul, Filat a afirmat că aceastea sunt "normale şi bune", iar România este mai mult decât un stat vecin. "Am arătat că adoptând o poziţie pragmatică şi europeană suntem în măsură să obţinem rezultate mai eficiente decât sentimentele şi emoţiile, care, adesea, au legătură cu un anumit trecut.

În ceea ce priveşte criza constituţională cu care se confruntă Chişinăul, premierul Vlad Filat a afirmat că aceasta menţine Reublica Moldova într-o stare de incertitudine politică mai degrabă stânjenitoare. "Am încercat să găsim soluţii pentru a depăşi criza prin consultări interne şi cu ajutorul partenerilor europeni. În final, am ajuns la o soluţie care, în opinia mea, este funcţională", a adăugat Filat. El a reamintit că în septembrie va avea loc un referendum privind modificarea Constituţiei, care, de asemenea, le va da cetăţenilor moldoveni dreptul de a-şi alege preşedintele prin vot direct. "Alegerile legislative anticipate vor avea loc la jumătatea lunii noiembrie, odată cu scrutinul prezidenţial", a precizat Filat.

Întrebat dacă va intra în cursa prezidenţială, Filat a spus că decizia va fi luată la momentul oportun. "În orice caz, partidul meu (Partidul Liberal Democrat - n.r.) va decide în funcţie de situaţia care va fi atunci", a subliniat Filat.

Pe de altă parte, Vlad Filat a mai declarat că Republica Moldova are o perspectivă europeană foarte clară, iar aceasta se datorează susţinerii constante din partea partenerilor europeni ai Chişinăului. El a afirmat că începerea dialogului cu Comisia Europeană în vederea liberalizării regimului de vize al R. Moldova cu UE reprezintă cel mai important acord încheiat cu Bruxelles-ul. (RL ONLINE )

cuvinte-cheie: Vlad | Filat

Comentarii (0)

 

Related news

Sus