Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.06.2010

La Chişinău va demara programul de parteneriat între ANRE şi autoritatea de reglementare din Missouri, SUA

La Chişinău va demara programul de parteneriat între ANRE şi autoritatea de reglementare din Missouri, SUA

În perioada 21 - 25 iunie, la Chişinău, vor demara primele activităţi din cadrul unui program de parteneriat între Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică (ANRE) şi Comisia Serviciilor Publice Missouri din SUA. Acest parteneriat este o parte componentă a Programului Regional de Reglementare în domeniul Energeticii al Asociaţiei Naţionale a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA (NARUC) şi este finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID).

Marin Profir, director al ANRE, a precizat că programul de parteneriat este conceput ca un mijloc pentru schimb de experientă şi informaţii între cele două autorităţi şi urmăreşte scopul de a îmbunătăţi practicile de reglementare. El şi-a exprimat convingerea că activităţile desfăşurate în cadrul acestui program vor contribui la dezvoltarea capacităţilor instituţionale şi decizionale ale ANRE.

La primele activităţi din cadrul programului de parteneriat vor participa delegaţia autorităţii de reglementare din Missouri, delegaţia ANRE, persoane de răspundere din cadrul NARUC şi USAID. Potrivit agendei, luni părţile vor face o prezentare generală a sectoarelor energetice şi a cadrului de reglementare a acestora, iar marţi - vor prezenta situaţia de pe pieţele de energie electrică, practicile de monitorizare şi reglementare a acestora. În după amiaza zilei de marţi (ora 15.00), este programată semnarea oficială a Memorandumului de înţelegere între NARUC, Comisia Serviciilor Publice Missouri şi ANRE.

Pentru ziua de miercuri agenda include prezentarea practicilor de elaborare a tarifelor şi de monitorizare a calităţii serviciilor, iar pentru joi - a aspectelor legate de lucrul cu consumatorii, soluţionarea litigiilor, de starea relaţiilor publice. În prima jumătate a zilei de vineri, oaspeţii din Statele Unite vor vizita compania de distribuţie RED Union Fenosa, iar în a doua jumătate a acestei zile - vor discuta cu responsabili ai ANRE subiecte şi domenii de interes reciproc pentru viitoarele activităţi din cadrul programului de parteneriat între cele două părţi.

Acesta este al doilea program de parteneriat între ANRE şi o autoritate de reglementare din SUA. Primul parteneriat - cu Comisia Intreprinderilor Comunale din Iowa - a fost desfăşurat în anii 2002 - 2004 sub auspiciile aceleaşi Asociaţii Naţionale a Comisiilor de Reglementare a Utilităţilor Publice din SUA şi finanţat de USAID, informează un comunicat al Serviciul de presă al ANRE.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus