Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-17/ucraina-nushi-apara-interesele-in-fatza-rom-niei-cred-c-tziva-expertzi-16320.html
Data: Jun 17, 2010 (21:38)

Ucraina nu-şi apără interesele în faţa României, cred câţiva experţi

O serie de experţi ucraineni în domeniul cercetării sunt de părere că Ucraina nu ia suficiente măsuri pentru a-şi apăra interesele în relaţia cu România, relatează NewsIn, citând Ukrainian News Agency.

Această idee a fost vehiculată la o masă rotundă intitulată "O Românie Mare? Intenţiile lui Traian Băsescu cu privire la Republica Moldova şi Transnistria şi mizele pentru Ucraina".

Sunt citaţi doi cercetători ucrainei.

Astfel, potrivit lui Vitali Kulik, directorul Centrului de cercetare pentru problemele societăţii civile, cu toate că România nu are revendicări teritoriale asupra Ucrainei, autorităţile de la Bucureşti desfăşoară activităţi culturale, economice şi de politică externă în Republica Moldova, Transnistria şi Ucraina (regiunea Odesa şi regiunea Şerniviţi).

Kulik este de părere că Ucraina nu s-a implicat suficient în chestiunea delimitării platoului continental şi a zonei exclusiv economice din districtul insulei Zmiini.

"Am pierdut platoul şi ştim sigur că acolo erau gaze şi petrol. Consider că poziţia Ucrainei în privinţa Zmiini şi a platoului a dus la pierderi pentru Ucraina. Am pierdut această rundă", a subliniat el.

În opinia sa, Ucraina îşi pierde influenţa economică în regiunea Dunării din cauza absenţei unei politici logice cu privire la dezvoltarea canalului Dunăre-Marea Neagră. "Nu există o activitate sistematică pentru protejarea intereselor naţionale în realizarea acestui proiect", a subliniat el.

De asemenea, Oleksandr Vasenko, director adjunct al Institutului pentru cercetare şi dezvoltare pe chestiuni de mediu, crede că plângerile României pe tema construcţiei Canalului Bâstroe devin tot mai active, cu toate că nu ar exista date concrete legate de efectele proiectului asupra sistemului ecologic al României.

În altă privinţă, Kulik a spus că nu există o egalitate în privinţa studierii limbii ucrainene în România şi a limbii române în Ucraina. (RL ONLINE )