Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2010

Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania în vizită în R.Moldova

Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania în vizită în R.Moldova

În zilele de 16-17 iunie vicepremierul Iurie Leancă, Ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene a efectuat o vizită de lucru la Berlin, la invitaţia lui Guido Westerwelle, Vicecancelar, Ministrul federal al Afacerilor Externe al Germaniei.

Pe durata întrevederii,  miniştrii au efectuat o amplă trecere în revistă a stadiului actual al relaţiilor bilaterale moldo-germane, menţionând cu titlu separat nivelul avansat al dialogului politic moldo-german şi susţinerea activă din partea Germaniei a proceselor democratice şi reformelor care au loc în Moldova. „Angajamentul Germaniei pentru Moldova este bine cunoscut în ţara mea şi apreciat la justa sa valoare", a menţionat Iurie Leancă într-o declaraţie pentru presă la încheierea discuţiilor cu omologul său german.

Iurie Leancă a exprimat recunoştinţă pentru susţinerea şi încurajarea consecventă din partea Germaniei a opţiunii Republicii Moldova în favoarea valorilor europene şi a integrării sale graduale în Uniunea Europeană. De asemenea, a fost menţionat sprijinul acordat Republicii Moldova în cadrul instituţiilor Uniunii Europene la lansarea dialogului moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni, precum şi interesul deosebit pentru susţinerea din partea Germaniei în ceea ce priveşte perspectiva iniţierii negocierilor referitor la crearea Zonei de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător.

Potrivit MAEIE, ministrul moldovean de externe a salutat Memorandumul adoptat la 5 iunie 2010 de către Cancelarul Federal al Germaniei, Angela Merkel, şi Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, exprimând încrederea că angajamentul politic asumat de către liderii celor doua ţări deschide perspective promiţătoare în reglementarea conflictului transnistrean.

Remarcînd importanţa asistenţei acordate Republicii Moldova prin intermediul Ministerului Federal pentru Cooperare Economică, Iurie Leancă a spus că pentru Moldova este extrem de valoroasă realizarea practică a înţelegerilor convenite pe durata recentei vizite în Germania a Prim-ministrului moldovean Vlad Filat, inclusiv, în domeniul economic şi investiţional.
Vicecancelarul Guido Westerwelle a confirmat şi cu acest prilej că Moldova se va bucura şi în continuare de susţinere din partea Germaniei, încurajând procesul de reforme democratice din ţara noastră şi menţionând că de felul în care Chişinăul va şti să avanseze pe calea implementării angajamentelor asumate, va depinde în mare măsură parcursul european al Moldovei.

În cadrul conferinţei de presă, Guido Westerwelle a anunţat că va da neapărat curs invitaţiei Vicepremierului  Iurie Leancă şi va vizita ţara noastră la 25 iunie curent, aceasta fiind pentru prima dată, cînd un Vicecancelar, Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania se va afla în vizită în Republica Moldova.

Aceleaşi mesaje pozitive de sprijin pentru Moldova şi aspiraţiile sale europene au fost exprimate şi în cadrul întrevederilor cu alţi înalţi oficiali germani, inclusiv, din cadrul Budestagului, a Comitetului de Est al Economiei Germane, precum şi a Forumului germano-moldav.

În cadrul întrevederii cu reprezentanţii Fundaţiei Konrad Adenauer şi membrii Consiliului Director al Forumului Germano-moldav, Iurie Leancă a informat asistenţa despre procesele care au loc în viaţa politică şi social - economică din Moldova.

La Berlin, Ministrul Afacerilor Externe a avut şi o întâlnire cu reprezentanţi ai diasporei moldoveneşti din Germania, răspunzând la numeroase întrebări ale asistenţei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus