Trimite e-mail | Printeaza
Politic
17.06.2010

La Bucureşti, Andrei Popov a avut consultări bilaterale cu partea română

La Bucureşti, Andrei Popov a avut consultări bilaterale cu partea română

Potrivit MAEIE, pe 16 iunie, Andrei Popov, viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R.Moldova, a întreprins o vizită de lucru la Bucureşti, în cadrul căreia a susţinut consultări bilaterale cu partea română. În timpul discuţiilor au fost luate în dezbatere subiecte ce ţin de aspecte ale colaborării bilaterale, accentul fiind pus pe preluarea expertizei româneşti acumulate în procesul de aderare la UE. A fost efectuat un bilanţ al realizărilor din ultimele luni în contextul îndeplinirii înţelegerilor convenite în timpul vizitelor la nivel înalt. Părţile au precizat activităţile ce urmează a fi incluse în Planul de acţiuni pentru implementarea Declaraţiei comune privind Parteneriatul strategic semnată de către Preşedinţii celor două state, precum şi posibilităţile de a face cît mai operativă asistenţa financiară nerambursabilă acordată de România în valoare de 100 milioane de euro.

În timpul discuţiilor cu Bogdan Mazuru, Secretar de Stat pentru Afaceri Europene al MAE al României, a fost menţionată necesitatea coordonării acţiunilor de integrare europeană pe segmentul ajustării cadrului juridic la normele europene, asistenţa oferită în planul pregătirii negocierilor fiind de o importanţă majoră. Interlocutorii au  convenit asupra consultării permanente a grupului de experţi ai RM pentru negocierile cu instituţiile europene.

Andrei Popov a mulţumit părţii române pentru sprijinul acordat în contextul european, în special pentru iniţiativele de asistenţă necesară avansării Republicii Moldova pe calea integrării europene, precum şi s-a referit la necesitatea consolidării cadrului juridic bilateral. Diplomatul a reconfirmat voinţa părţii moldave de a organiza şedinţe comune ale Guvernelor ambelor ţări şi de a scoate cât mai rapid de pe agendă subiectul reluării transmiterii TVR-1 pe teritoriul Republicii Moldova. Au fost evocate unele aspecte ale cooperării directe dintre diferite ministere şi autorităţi publice centrale şi locale, precum şi activităţi ce au tangenţă cu problematica consulară.

De asemenea, în timpul vizitei în capitala României, diplomatul moldovean a avut întrevederi cu dna Anca Ilinoiu, Consilierul pentru Politică Externă al Preşedintelui României, dl Iulian Fota, Consilierul pentru Securitate naţională al Preşedintelui României, precum şi cu dl Titus Corlăţean, Preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului României, cu care au fost abordate aspecte de actualitate ale relaţiilor bilaterale în diverse domenii.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus