Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-15/stefan-fule-scopul-final-al-evenimentul-de-azi-este-acordarea-dreptului-cetatzenilor-moldovei-de-a-c-16258.html
Data: Jun 15, 2010 (16:41)

Stefan Fule: Scopul final al evenimentul de azi este acordarea dreptului cetăţenilor Moldovei de a circula liber în UE

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la lansarea oficială a dialogului privind liberalizarea regimului de vize dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Lansarea dialogului a avut loc în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE, care s-a desfăşurat astăzi la Luxemburg. La eveniment, din partea Republicii Moldova, au mai participat vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, Victor Osipov, Vicepremier responsabil pentru reintegrarea ţării, Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei.

Din partea UE, la Consiliu au participat numeroşi oficiali europeni, printre care: Diego Lopez Garrido, Secretar de Stat, Ministerul de Externe al Spaniei, Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Alfonso Diez Torres, Director General pentru Politici Generale ale UE, Hugues Mingarelli, Director General Adjunct, Directoratul General pentru Relaţii Externe. De asemenea, au fost prezenţi: Ambasadorul Dirk Schuebel, Şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Miszei, Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Şedinţa Consiliului a fost urmată de o conferinţă de presă susţinută de către Prim-ministrul Vlad Filat, Ştefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate şi Diego Lopez Garrido, Secretar de Stat, Ministerul de Externe al Spaniei.

Comisarul Stefan Fule a spus că relaţiile dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană sînt dinamice.

„Este aproape incredibil cît de mult a reuşit Moldova să obţină doar în cîteva luni", a declarat Stefan Fule.

El a menţionat că, de la precedenta şedinţă a Consiliului, care a avut loc în luna decembrie 2009, Moldova a reuşit să implementeze cu succes angajamentele asumate: a lansat negocierile pe marginea Acordului de Asociere, a lansat, în martie, negocierile privind drepturile omului. Comisarul a spus că aceasta dovedeşte ataşamentul Guvernului de la Chişinău faţă de ideea integrării europene.

„Este o zi foarte bună pentru Moldova, căci azi am decis să lansăm dialogul RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, iar în partea a doua a zilei la Bruxelles va avea loc şi prima rundă din cadrul acestui dialog. Cred că este momentul oportun pentru a înmîna Premierului Republicii Moldova termenii de referinţă în acest sens, care vor fi un ghid de direcţionare a Moldovei pe calea obţinerii regimului liberalizat de vize", a spus Comisarul.

Stefan Fule a precizat că scopul final al evenimentul de azi este acordarea dreptului cetăţenilor Moldovei de a circula liber în UE.

Comisarul European a vorbit şi despre dorinţa Moldovei de a obţine un Acord de Comerţ Liber, Aprofundat şi Comprehensiv cu UE. El a spus că aceasta înseamnă accesul oamenilor de afaceri din Moldova la o piaţă cu circa 500 mil. de consumatori.

Stefan Fule a precizat că UE va susţine Republica Moldova pe calea reformelor demarate şi a vorbit, în context, de ajutorul financiar în valoare de peste 500 mil. euro oferit de UE pentru ţara noastră în perioada 2010-2013.

„Încurajăm partenerii noştri din Republica Moldova să dubleze eforturile şi să implementeze reformele necesare. Moldova nu este singură în faţa provocărilor", a spus Comisarul.

Vlad Filat a menţionat că reuniunea de astăzi a Consiliului de Cooperare RM-UE a reprezentat un nou prilej pentru a ne convinge că relaţiile Republicii Moldova cu Uniunea Europeană înregistrează în continuare o dinamică pozitivă. Premierul a mulţumit UE pentru deschiderea faţă de Republica Moldova.

„Vom avea o cooperare strînsă cu structurile corespunzătoare ale Comisiei Europene. Astăzi, după prînz, la Bruxelles, delegaţia Republicii Moldova va participa la prima Reuniune a înalţilor funcţionari din cadrul dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize. Ştiu că, cu această ocazie, în viitorul apropiat Comisia Europeană va trimite la Chişinău o misiune de evaluare, care va face recomandări foarte exacte referitor la paşii noştri următori în dialogul privind liberalizarea regimului de vize. Invit această misiune să vină la Chişinău cît mai curînd posibil, eventual în următoarele săptămîni, astfel încît Guvernul Republicii Moldova să folosească inclusiv lunile de vara pentru a demara reformele necesare cu viteza maximă. Acest lucru ne va permite să cooperăm cu eficacitate maximă", a specificat Premierul.

La final, Vlad Filat a spus că Moldova deja face parte din Europa unită la nivel de valori şi mentalitate.

„Moldova este un stat european cu cetăţeni europeni. Iar liberalizarea regimului de vize ne va permite să eliminam acele bariere artificiale în calea unităţii cetăţenilor europeni, pentru că revenirea noastră în familia europeană este un proces firesc şi ireversibil", a precizat Vlad Filat., informează un comunicat de presă al Executivului.