Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.06.2010

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova

Declaraţia Guvernului Republicii Moldova privind tentativele de manipulare a opiniei publice la tema acţiunilor de comemorare a victimelor deportărilor şi represiunilor politice

Guvernul Republicii Moldova condamnă tentativele de manipulare a opiniei publice la tema acţiunilor de comemorare a victimelor deportărilor şi represiunilor politice, întreprinse de opoziţia comunistă.

În legătură cu declaraţiile calomnioase ale PCRM, Guvernul vine cu următoarele precizări.

În acest an, pentru prima dată, Guvernul Republicii Moldova a venit cu iniţiativa organizării unor acţiuni de comemorare a victimelor deportărilor şi represiunilor politice. Aceste acţiuni se înscriu în eforturile Guvernului din ultimele luni de a-i reabilita pe deportaţi şi victimele represiunilor politice, inclusiv sub aspect financiar. Astfel, Guvernul şi-a asumat integral achitarea compensaţiilor către această importantă categorie de cetăţeni, preluînd povara de pe umerii autorităţilor locale. În anul curent, Guvernul a alocat sume de bani în acest scop în cîteva rînduri, inclusiv în ziua de 10 iunie - 15,4 mil. lei. În total, pentru anul 2010 în bugetul de stat sînt prevăzute 25 mil. lei pentru victimele deportărilor şi represiunilor politice.

Dincolo de aspectul financiar, o importanţă mult mai mare o au acţiunile cu caracter reparatoriu de ordin moral. Deportaţii şi represaţii politici sînt acea categorie faţă de care statul, cetăţenii au o imensă datorie morală. Anume de la acest considerent s-a pornit atunci, cînd s-a decis organizarea acţiunilor de comemorare din data de 13 iunie.

Încercările PCRM de a da conotaţie politică acţiunii, denotă o lipsă de respect total faţă de deportaţi şi represaţi.

Guvernul califică absolut nefondate şi iresponsabile declaraţiile PCRM privind utilizarea resurselor administrative şi tenta politică a acţiunii. La acţiunea din 13 iunie au fost prezenţi simpli cetăţeni, dar şi reprezentanţi ai diferitor formaţiuni politice. Trăind într-un stat democratic, fiecare dintre participanţii la acţiunile de comemorare a putut să-şi expună liber punctul de vedere, inclusiv asupra crimelor regimului comunist sovietic, precum şi să întreprindă alte acţiuni care nu sunt contrare legislaţiei în vigoare. Prin asigurarea libertăţii de exprimare şi de acţiune, actualul Guvern se deosebeşte în mod radical de fosta guvernare.

Guvernul Republicii Moldova face apel către toate forţele politice din ţară să nu admită politizarea unei teme atît de sensibile cum ar fi cea a deportărilor şi represiunilor comise de regimul stalinist.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus