Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2010

Următoarea reuniune a grupului de prieteni ai Moldovei va avea loc la Chişinău

Următoarea reuniune a grupului de prieteni ai Moldovei va avea loc la Chişinău

Prim-ministrul Vlad Filat a participat astăzi la Luxemburg la un dejun de lucru cu miniştrii afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene, care formează grupul de prieteni ai Republicii Moldova. Aceasta este cea de a două întîlnire a grupului de prieteni ai Moldovei, prima avînd loc în ianuarie la Bruxelles. Reuniunile sînt organizate la iniţiativa Franţei şi Romaniei şi au drept scop realizarea unui schimb de opinii privind relaţiile RM-UE, precum şi de a trasa noi priorităţi în dialogul bilateral.

Vlad Filat a mulţumit pentru disponibilitatea de a discuta despre relaţia dintre Moldova şi Uniunea Europeană, apreciind importanţa unor astfel de întrevederi.

Vlad Filat a făcut o trecere în revistă a acţiunilor întreprinse în vederea depăşirii crizei constituţionale din Republica Moldova, menţionînd în context aportul partenerilor europeni.

Premierul a spus că mîine va fi lansat dialogul RM-UE în domeniul liberalizării regimului de vize pentru Republica Moldova şi a menţionat că pentru cetăţenii ţării noastre aceasta este un pas foarte important pe calea apropierii de Uniunea Europeană.

În cadrul evenimentului, s-a menţionat că Polonia a adresat o scrisoare lui Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, în care a solicitat pentru Republica Moldova asistenţă sub formă de grant în cadrul Programului de asistenţă pentru guverne.

De asemenea, s-a menţionat că Moldova trebuie să primească aceeaşi Foaie de parcurs ca şi ţările din Balcanii de Vest.

Ungaria, prin reprezentantul său l-a eveniment, a menţionat că sprijină iniţiativa Poloniei şi că va cere Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European să urgenteze dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize cu Republica Moldova.

Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, a spus că alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc în ţara noastră, reprezintă un compromis rezonabil şi s-a pronunţat pentru continuarea reformelor demarate de către Guvernul de la Chişinău.

„Suportul nostru trebuie să aducă Republica Moldova mai aproape de Europa, iar lansarea dialogului pe marginea liberalizării regimului de vize, care va avea loc mîine, este un exemplu al unor acţiuni concrete", a subliniat Stefan Fule.
Pe parcursul zilei de astăzi Vlad Filat va avea întrevederi cu Prim-ministrul Luxemburgului Jean-Claude Juncker, Alteţa sa Regală Marele Duce Henry, Laurent Mosar, cu Preşedintele Camerei Deputaţilor, Laurent Mosar, cu oameni de afaceri.

Serviciul de presă al Guvernului

La eveniment au mai participat Vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Vicepremierul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei, precum şi Stefan Fule, Comisar European pentru Extindere şi Politică Europeană de Vecinătate, Kalman Miszei, Reprezentant Special al Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus