Trimite e-mail | Printeaza
Politic
14.06.2010

Întrevedere Vlad Filat - Jean-Claude Juncker

Întrevedere Vlad Filat - Jean-Claude Juncker

Prim-ministrul Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Jean-Claude Juncker, prim-ministru al Marelui Ducat de Luxemburg. În cadrul întrevederii bilaterale s-a discutat despre relaţiile moldo-luxemburgheze , impulsionarea circuitului comercial bilateral şi perspectiva europeană a ţării noastre.

În cadrul întrevederii, Vlad Filat l-a invitat pe omologul său să viziteze Republica Moldova. Jean-Claude Juncker a spus că, deşi şi anterior a primit invitaţii de a vizita Moldova, acum a decis să accepte. De asemenea, el a spus că o delegaţie a oamenilor de afaceri din Luxemburg vor participa la Forumul investiţional din Republica Moldova, ce va avea loc la finele lunii iunie, curent.
Cei doi premieri au făcut şi declaraţii de presă.

Jean-Claude Juncker a spus ca relaţiile bilaterale cu Republica Moldova sînt foarte bune şi că ţările noastre au semnate un şir de documente privind evitarea dublei impuneri, protecţia socială a cetăţenilor etc. Premierul Luxemburgului a precizat că ţara sa va continua să susţină Republica Moldova în sfera umanitară, dar şi în cea ce ţine de traning-ul destinat tinerilor bancheri din Republica Moldova.
Jean-Claude Juncker a menţionat că, în cadrul întrevederii, s-a discutat despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. „Noi aplaudăm dinamica relaţiilor dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană. Credem că Republica Moldova are nevoie şi are dreptul la o perspectivă europeană clară", a spus Premierul Luxemburgului.

Vlad Filat a spus că UE şi Luxemburgul au susţinut şi susţin transformările democratice care au survenit în Republica Moldova pe parcursul ultimului an.
Vlad Filat a menţionat că astăzi se împlinesc 25 de ani de la lansarea Iniţiativei de constituire a Spaţiului Schengen, iar faptul că mîine va fi lansat dialogul pe marginea liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova este încă un semnal pozitiv pentru ţara noastră.
Premierul a precizat ca una dintre priorităţile actualului Guvern rămîne a fi reintegrarea ţării. În context, Vlad Filat a spus că apreciază susţinerea Luxemburgului pentru eforturile Guvernului Moldovei în vederea reluării procesului de negocieri în formatul 5+2.

În cadrul evenimentului, Vice-premierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a semnat cu Mars Di Bartolomeo, ministru al Securităţii Sociale al Luxemburgului, Convenţia privind securitatea socială. Iurie Leancă a spus ca acest document este unul important pentru Republica Moldova, iar semnarea lui demonstrează o dată în plus complexitatea relaţiilor dintre cele două ţări, informează un comunicat de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus