Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
14.06.2010

Directorul adjunct al Biroului Regional pentru Europa al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi întreprinde o vizită oficială în R.Moldova

Pe data de 13-14 iunie Guillermo Bettocchi, directorul adjunct al Biroului Regional pentru Europa al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi întreprinde o vizită oficială în Republica Moldova. Vizita la Chişinău este primul segment al misiunii regionale, care va fi urmată de călătorii în Ucraina şi Belarus.  

La Chişinău, Guillermo Bettocchi va avea cîteva întîlniri cu persoane oficiale superioare ale Ministerelor de Interne, Justiţiei şi Afacerilor Externe şi Integrării Europene.  Directorul adjunct de asemenea planifică să se întîlnească cu alţi reprezentanţi ai sistemului ONU şi să întreprindă consultaţii cu reprezentanţii societăţii civile. El va încheia şederea sa la Chişinău cu a vizită la centrul de cazare temporară pentru refugiaţi şi solicitanţi de azil, unde se va întîlni cu un grup de refugiaţi pentru a se familiariza cu experienţa acestora şi cu perspectivele de integrare în Moldova.  

ICNUR salută la nivel înalt eforturile Moldovei de a consolida sistemul său naţional de azil, cît şi succesul recent efectuat în domeniul protecţiei refugiaţilor, astfel ca introducerea protecţiei complementare şi îmbunătăţirea legislaţiei naţionale pentru refugiaţi. Cu toate acestea, cîteva domenii mai necesită atenţie, în special integrarea locală a refugiaţilor. Acest domeniu va fi discutat de către Directorul adjunct şi Guvernul Moldovei.  

Agenţia ONU pentru Refugiaţi de asemenea are mandatul din partea Consiliului General ONU de a precăuta întrebările ce ţin de apatridie. Din acest considerent, se va discuta cu guvernul posibilitatea de a adera la Convenţiile ONU din 1954 şi din 1961 privind Statutul Apatrizilor. Numărul exact al persoanelor apatride în Moldova rămîne neclar, însă în urma recesămîntului din 2004, mai mult de 5,000 de personae sau declarat apatride.  

Agenţia ONU pentru Refugiaţi, care este presentă în ţară din 1997, şi Republica Moldova deţin o istorie îndelungată de cooperare. Moldova a aderat la Convenţia din 1951 privind Statutul Refugiaţilor şi Protocolul său din 1967 în anul 2001, şi astfel şi-a luat angajamentul de a proteja refugiaţii. În 2009 Moldova a adoptat noua Lege privind Azilul, care este considerată de către ICNUR ca fiind un pas foarte progresiv în dezvoltarea sistemului naţional de azil. În 2009 Moldova a devenit membru al Comitetului Executiv al ICNUR.  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus