Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2010

Bănca Europenă de Investiţii este interesată să facă investiţii în R.Moldova

Bănca Europenă de Investiţii este interesată să facă investiţii în R.Moldova

Vlad Filat a avut astăzi la Luxemburg o întrevedere cu conducerea Băncii Europene de Investiţii (BEI).

Vlad Filat a precizat că această întrevedere este o posibilitate de a reveni asupra temelor discutate anterior, în cadrul unei întrevederi similare la Bucureşti, în luna noiembrie a anului trecut. Philip Maystadt, preşedintele BEI, a menţionat că BEI este interesată să facă investiţii în Republica Moldova în special în ceea ce ţine de infrastructură, sistemul energetic, alimentarea cu apă, căile ferate.

Philip Maystadt a menţionat că chiar în acest an a lansat mai multe proiecte în ţara noastră, inclusiv în infrastructura drumurilor.

Preşedintele BEI a informat delegaţia Republicii Moldova că, la moment, se discută cu statele membre ale UE posibilitatea creării unui Fond pentru asistenţă tehnică, în cadrul căruia statele aflate în curs de dezvoltare, inclusiv Moldova, să beneficieze de suport. Philip Maystadt a spus că proiectul lansat de Vlad Filat privind evaluarea domeniului de alimentare cu apă potabilă şi elaborarea unei Strategii Naţionale va fi printre primele aplicate spre finanţare în cadrul acestui Fond. De asemenea, el a comunicat că, în scurt timp, BEI va trimite la Chişinău un grup de experţi pentru stabilirea termenilor de referinţă.

Preşedintele BEI s-a arătat interesat de posibilitatea de a investi în sistemul energetic al Republicii Moldova, dar şi de eventuala construcţie a unei linii de cale ferată, care să fie conectată la cele europene. El a specificat că BEI are o vastă experienţă în aceste domenii.

Vlad Filat a precizat că pentru Moldova reprezintă interes investiţiile în infrastructură, sistemul energetic, asigurarea cu apă potabilă a populaţiei, dar şi construcţia unei linii de cale ferată conectată la cele europene.

Referitor la demararea proiectelor în domeniul alimentării cu apă potabilă a populaţiei, Vlad FILAT a spus că Moldova are nevoie de o amplă evaluare a situaţiei în domeniu şi de elaborarea unei Strategii naţionale.

„Această Strategie ne va ajuta să abordăm în complex domeniul şi să cunoaştem foarte clar unde sînt necesare proiecte. Am fi recunoscători dacă BEI ne-ar ajuta în evaluarea acestui domeniu şi elaborarea acestei Strategii, deoarece cunoaştem experienţa vastă pe care o aveţi în acest sens", a spus Premierul.

Vlad Filat a menţionat că un alt domeniu care are nevoie de investiţii este dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. „Însă este necesar de identificat un mecanism pentru ca aceste întreprinderi să simtă ajutorul oferit. Or, în unele cazuri băncile intermediare abuzează la capitolul dobîndă la creditele oferite acestor antreprenori", a precizat Prim-ministrul.

Premierul l-a invitat pe Philip Maystadt să viziteze Republica Moldova, accentuînd că ar fi o oportunitate nu doar să cunoască ţara noastră, dar şi să vadă la faţa locului impactul proiectelor implementate de BEI.

Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a făcut o prezentare a sectorului economic al Moldovei şi a domeniilor prioritare pentru investiţii. Ministrul a opinat că Moldova are nevoie de experienţa şi asistenţa BEI în special în ceea ce ţine de gestionarea financiară, informează un comunicat al Serviciul de presă al Guvernului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus