Trimite e-mail | Printeaza
Politic
11.06.2010

Mihai Ghimpu a avut o serie de întrevederi bilaterale

Mihai Ghimpu a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Senatului Republicii Polonia, Bogdan Borusewicz, în cadrul participării la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament, care se desfăşoară în Cipru în perioada 10-12 iunie curent.

Apreciem dinamica pozitivă a dialogului politic bilateral şi reafirmăm interesul constant al Republicii Moldova pentru extinderea şi diversificarea relaţiilor moldo-poloneze şi, respectiv, valorificarea deplină a potenţialului de cooperare bilaterală, a menţionat Preşedintele Mihai Ghimpu. Totodată, spicherul a adresat mulţumiri părţii poloneze pentru sprijinul acordat Republicii Moldova în realizarea parcursului de integrare europeană şi pentru asistenţa financiară acordată în acoperirea deficitului bugetar, solicitînd sprijin şi în continuare pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi integrarea statului nostru în marea familie europeană.

Mihai Ghimpu a menţionat că Republica Moldova este interesată în special de intensificarea şi diversificarea relaţiilor comercial-economice cu Polonia, specificînd importanţa atragerii investiţiilor oamenilor de afaceri polonezi în economia ţării noastre, pornind de la regimurile comerciale preferenţiale de care beneficiază Republica Moldova, precum şi de la mediul atractiv creat, prin intermediul reformelor care se implementează. Referindu-se la acest aspect, Preşedintele a specificat că Polonia se situează pe locul 9 între partenerii cu care Republica Moldova întreţine relaţii comerciale, iar potenţialul economic al celor două state nu este pe deplin valorificat, dovadă fiind datele statistice care definesc volumul de import-export.

Bogdan Borusewicz a accentuat că cetăţenii Republicii Moldova au beneficiat şi vor beneficia şi în continuare de susţinerea Poloniei. Vom susţine Republica Moldova în realizarea reformelor, pentru a deveni un stat cu adevărat democratic în atingerea obiectivului de integrare europeană, a mai specificat oficialul.

Mihai Ghimpu participă, în perioada 10-12 iunie curent, la Conferinţa Europeană a Preşedinţilor de Parlament de la Limassol, în Cipru. În cadrul acestei vizite, dînsul are planificate o serie de întrevederi cu mai mulţi oficiali prezenţi la conferinţă.

Tot astazi, Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru, Marios Garoyian. „Contăm pe sprijinul Ciprului în realizarea a două deziderate foarte importante pentru Republica Moldova - sprijin politic în cadrul Uniunii Europene pentru demararea, la 15 iunie a.c., în cadrul Consiliului de Cooperare Republica Moldova - Uniunea Europeană, a dialogului privind liberalizarea regimului de vize şi a comerţului liber, precum şi asistenţă în realizarea pe plan intern a condiţiilor tehnice înaintate de Comisia Europeană".

Marios Garoyian a subliniat că Republica Cipru se angajează să susţină liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova şi, în cel mai apropiat timp, autorităţile cipriote vor elabora un plan de programe comune pentru a prezenta Republica Moldova şi oportunităţile existente investitorilor ciprioţi. Totodată, Preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Republicii Cipru a menţionat că are un interes aparte pentru evoluţia evenimentelor din Republica Moldova şi urmăreşte atent situaţia, un motiv în plus fiind şi faptul că soţia sa este cetăţean al Republicii Moldova. Referindu-se la criza constituţională prin care trece Republica Moldova, Preşedintele a salutat faptul că a fost identificată soluţia de depăşire a acesteia, unformează un comunicat de presă al Legislativului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus