Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2010-06-11/in-luna-iulie-va-avea-loc-intrevederea-bilaterala-a-copreshedintzilor-comisiei-moldoucrainene-pentru-16206.html
Data: Jun 11, 2010 (18:23)

În luna iulie va avea loc întrevederea bilaterală a copreşedinţilor comisiei moldo-ucrainene pentru cooperare comercial- economică

În cadrul unei întrevederi, susţinute, astăzi, între viceprim-ministru, ministrul Economiei Valeriu Lazăr şi E.S. Sergii Piroşcov Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ucrainei la Chişinău a fost propusă defăşurarea, în luna iulie curent, a întrevederii bilaterale a copreşedinţilor comisiei mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial- economică.

Scopul întrevederii din iulie ar servi drept platformă de discuţii privind negocierea desfăşurării în septembrie-octombrie curent, la Kiev (Ucraina), a celei de-a de-a ХІІІ-a şedinţe a comisiei mixte moldo-ucrainene pentru cooperare comercial- economică.

Pe parcursul discuţiilor, a fost accentuat faptul că experienţa anterioară demonstrează eficacitatea desfăşurării comisiilor mixte întru soluţionarea aspectelor problematice cu scopul ameliorării relaţiilor bilaterale dintre ţări.

Dialogul oficialilor a fost axat pe o serie de subiecte de importanţă majoră, precum: eliminarea treptată a scutirilor în comerţul liber; iniţiativa RM de a aplicare a măsurilor de salvgardare la importurile de produse de cofetărie, în particular din Ucraina care este una dintre principalele ţări exportatoare de produse de patiserie în Moldova; aplicarea discriminatorie de către Ucraina a accizelor la importurile de băuturi alcoolice; precum şi unele aspecte specifice şi de perspectivă ale colaborării în domeniul energetic.

Reamintim că ultima comisie mixtă moldo-ucraineană pentru cooperare comercial-economică a avut loc la 29 mai 2006.

Potrivit Ministerului Economiei, volumul comerţului exterior între R.Moldova şi Ucraina în primul trimestru al anului 2010 a atins valoarea de 111,4 milioane USD, înregistrînd o creştere de 10,7% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2009. Volumul exportului a însumat 19,1 milioane USD, majorîndu-se cu 34,5% faţă de perioada vizată a anului 2009. Respectiv, importurile s-au cifrat la 92,3 milioane USD şi au înregistrat o creştere cu 6,8%.