Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.06.2010

Jerzy Buzek: Acum, mai mult ca oricînd, Republica Moldova are nevoie de suportul nostru

Jerzy Buzek: Acum, mai mult ca oricînd, Republica Moldova are nevoie de suportul nostru

Prim-ministrul Vlad  Filat a participat ieri la Bruxelles la audierile publice în Parlamentul European pe tema „Republica Moldova: Un an de la schimbul Pro-European". La deschidere, deputatul european Traian Ungureanu, Prim-vicepreşedinte al EURONEST,  a dat citire mesajului preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, în care se menţionează că, la momentul de faţă, Republica Moldova trece printr-o perioadă crucială.

„Acum, mai mult ca oricînd, Republica Moldova are nevoie de suportul nostru", se spune în mesajul lui Jerzy Buzek, precizîndu-se că ţara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa.

Jerzy Buzek mai menţionează că relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană devine din ce în ce mai intensă, ţara noastră înregistrînd mai multe succese pe calea apropierii de UE.

Preşedintele Parlamentului European a spus că este bucuros că Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată la guvernare, a ajuns la o poziţie comună privind modificarea Constituţiei, poziţie care este susţinută de către Consiliul Europei şi Comisia de la Veneţia.

În finalul mesajului, Jerzy Buzek a urat mult succes Guvernului în realizarea reformelor demarate, precizînd că acum este timpul oportun pentru a le implementa.

„Cetăţenii Republicii Moldova văd integrarea europeană ca fiind acea reţetă ce ne va ajuta să edificăm un stat prosper, democratic şi european. Sînt sigur că şi datorită acestui lucru, Moldova este astăzi ţara în care se atestă cel mai puternic sprijin al populaţiei pentru opţiunea de integrare europeană, comparativ cu alte state vecine ale UE. Peste 70% din cetăţenii ţării noastre doresc ca Moldova să adere la UE", a accentuat Vlad Filat.  

„Sprijinul cetăţenilor ne-a permis, ca în cele aproape 9 luni de când sîntem la guvernare, să avansăm rapid spre consolidarea democraţiei şi a pluralismului politic. Să vă dau un singur exemplu - în ultimele 2-3 luni s-au deschis două posturi tv  independente. Libertatea de opinie este acum garantată în Republica Moldova şi nu vom mai permite niciodată ca cineva să transforme mass-media în instrument de propagandă. Este poate unul dintre bunurile cele mai de preţ pe care l-am obţinut după instalarea noului Guvern - libertatea de exprimare", a spus Vlad Filat.

Referindu-se la  criza constituţională, Vlad Filat a vorbit despre soluţia identificată şi aportul Consiliul Europei şi Comisiei de la Veneţia la deblocarea situaţiei.

Premierul a menţionat că eforturile Guvernului de a accelera reformele au însă şi un impediment de ordin intern - conflictul transnistrean. În context, Vlad Filat s-a referit şi la sprijinul partenerilor externi în acest sens, menţionînd în special atitudinea şi acţiunile întreprinse de Cancelarul german, Angela Merkel şi preşedintele rus, Dmitri Medvedev. 

„Apreciem foarte mult acest lucru şi ne dorim să lansăm, cît de curînd, iniţiative concrete, care să vizeze soluţionarea acestui conflict", a precizat Prim-ministrul.  

Vlad Filat s-a arătat convins de faptul că reintegrarea ţării poate fi efectuată doar în baza unei Moldove atractive, prospere şi democratice şi a precizat că fiecare pas pe care îl face Moldova pe calea integrării în UE este unul spre reintegrarea ţării şi soluţionarea conflictului transnistrean.

Prim-ministrul s-a referit şi la aspiraţia cetăţenilor Republicii Moldova de a circula liber în Europa.  

„Cetăţenii Moldovei deocamdată nu au parte de acest beneficiu palpabil al integrării europene - libera circulaţie, dar sînt sigur că nu va mai dura mult pînă cînd ne vom putea bucura de acest lucru. Înţelegem că avem multe de făcut pentru a atinge acest deziderat şi tocmai din acest motiv interesul nostru primordial este stabilirea unor relaţii cît mai strânse cu UE pentru a soluţiona împreuna problemele care stau în calea eliminării vizelor", a declarat Vlad Filat.

La audieri au mai participat vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Alexandru Tănase, ministru al Justiţiei, transmite un comunicat al serviciului de presă al Executivului.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus