Trimite e-mail | Printeaza
Economie
07.06.2010

Valeriu Lazăr a avut o întrevedere cu Ministrul german al economiei şi tehnologiei Rainer Bruderle

Viceprim-ministru, ministrul economiei Valeriu Lazăr a avut, joi 3 iunie, o întrevedere cu Ministrul german al economiei şi tehnologiei Rainer Bruderle. Întrevederea a avut loc în contextul forumului economic „Moldova prezintă", desfăşurat în aceeaşi zi, la Potsdam, Landul Brandenburg (Germania).

Valeriu Lazăr a prezentat situaţia economică actuală şi dezvoltarea economiei în Republica Moldova, axându-se, pe impactul major major pe care îl deţin investiţiile germane în economia Moldovei, în acest sens menţionînd compania "Draxelmaier Group" partener de sistem al industriei automobilistice internaţionale, care începînd cu anul 2007 îşi desfăşoară cu succes activitatea şi în RM.

În aceeaşi ordine de idei, a fost discutată şi apreciată activitatea altor importanţi investitori germani în Moldova, precum: „Sudzucker", „Metro Cash&Carry", „Knauf-gips", „Tirex-Petrol", „Wissmate- S.R.L".

Ministrul german al economiei şi tehnologiei Rainer Bruderle s-a arătat interesat de situaţia economică actuală din RM, inclusiv măsurile întreprinse în contextul depăşirii crizei economice mondiale, precum şi a dat o notă apreciativă înaltă măsurilor întreprinse de Guvernul RM în vederea facilitării activităţii economice a investitorilor germani în Moldova. De asemenea, ministrul german al economiei a accentuat interesul sporit al oamenilor de afaceri germani de a investi în economia Republicii Moldova.

Potrivit ME, în perioada 2-4 iunie 2010, o delegaţie oficială din Republica Moldova şi un grup 15 agenţi economici autohtoni, interesaţi să iniţieze relaţii de colaborare cu parteneri din Germania, au participat la o misiune economică în această ţară.

Volumul comerţului exterior al Republicii Moldova cu Republica Federală Germania, în ianuarie-martie 2010, a înregistrat suma de 68,8 mil. USD. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2009, volumul comerţului exterior s-a majorat cu 3,9 %, în rezultatul creşterii importului de mărfuri din această ţară. Importul de mărfuri efectuat în perioada menţionată în Moldova din Germania a însumat 52,8 mil. USD, majorându-se cu 5,2 % în raport cu I trimestru al 2009.Conform informaţiei oficiale, în Republica Moldova funcţionează 166 întreprinderi cu capital german. Soldul investiţiilor germane, alocate conform situaţiei din 01 octombrie 2009, constituie 1715,9 mil. lei, ceea ce reprezintă 7,1 % din suma totală a investiţiilor străine în RM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus